מבט מקרוב על מערכת הסטרס והחרדה והכלים שמאפשרים התמודדות אפקטיבית
בימים בהם מערכת הסטרס שלנו מופעלת על בסיס יומיומי ולעיתים גם כמה פעמים ביום, חששות, ריחוק ממעגלי תמיכה בלימודים ובעבודה, ושינוי השגרה המוכרת – כולם משפיעים עלינו גם במישור הנפשי אבל גם פיזיולוגית.
בימים מורכבים אלה, אנחנו מתקשים להשפיע על המציאות בה אנחנו חיים, ובשעת לחץ המחשבות שלנו עשויות להיות מטושטשות ולא ממש בהירות.
לפעמים עולות מחשבות מדאיגות שקשה להיפטר מהן. אבל עם קצת עזרה אנחנו יכולים לעזור לעצמנו, לנהל את המחשבות. מאוד יעזור לנו לשמור על שגרה בתוך החירום. מה שנקרא שגרת חירום. למה הכוונה? לשמור על סדר יום קבוע גם אם נמצאים בבית:
- לשמור על מעגל שינה וערות – להקפיד על שעות שינה, לישון בשעה סבירה ולקום בבוקר בשעה סבירה
- להקפיד על צחצוח שיניים בלילה לפני השינה ובבוקר
- לאכול ארוחות מסודרות קבועות במהלך היום ולהקפיד על מזון בריא
- מומלץ לעשות פעילות גופנית קלה לשחרר את המתחים מהגוף (גם בבית)
- לשמוע מוסיקה, לקרוא ספרים, לצייר ולכתוב
- להיפגש עם חברים במרחב בטוח ולשוחח על תחושותינו
- לנשום נשימות עמוקות ואיטיות
- מומלץ להגביל חשיפה לחדשות ותכנים הקשורים למצב הבטחוני
לא קל לשמור על התזונה שלנו, על הרכב האוכל ועל ארוחות מסודרות כאשר ברקע מתנהלת מלחמה. אנחנו נוטים להתנחם בפחמימות ובסוכר, וזה לא מקרי. מזונות כאלה משחררים דופמין שמשפר את מצב הרוח לזמן קצר ומעניק לנו כביכול תחושת רגיעה.
אולם, הרגיעה הזאת זמנית ועלולה להחריף את תחושות החרדה והלחץ. רגע לפני שחוטפים ממתק, בואו נעשה פעילות שתפיג קצת את הלחץ. נבשל מתכונים בריאים ביחד עם חברים או משפחה.
מה כדאי להוסיף לארוחה כדי לחזק את הגוף והנפש?
מאכלים עשירים באבץ מפחיתים סטרס. התזונאיות ממליצות להוסיף לסלט או ליוגורט: גרעיני חמנייה , גרעיני דלעת, שיבולת שועל, קינואה עם גרגרי חומוס ועדשים. ההסבר הביולוגי: אבץ מפחית את רמות הקורטיזול בגוף (הורמון הקורטיזול מופרש בזמן סטרס).
מאכלים עשירים במגנזיום מרגיעים את מערכת העצבים. לשם כך מומלצים: אגוזי ברזיל, דגנים מלאים, ירקות ירוקים כהים (תרד, קייל), טחינה, פולי סויה, בננה ואבוקדו.
הידעתם שמזונות עשירים באומגה 3, חומצת שומן שחשובה במיוחד למוח, יכולים להפחית דלקות בגוף ולמנוע עליות חדות ברמת הסוכר בדם? לכן הם נחשבים טובים להתמודדות עם סטרס. מומלץ להוסיף לארוחה: זרעי פשתן, דגים ואגוזי מלך.
מתחשק לכם מתוק? שוקולד מריר, אבל רק כזה עם אחוזי קקאו גבוהים, מכיל חומרים מזינים. כל שוקולד מריר של 70 אחוזים ומעלה או אבקת קקאו מכיל כמויות גבוהות של נוגדי חמצון ומגנזיום ועוזר להוריד את לחץ הדם.
ועוד דבר: תמיד מומלץ להעדיף מים על פני משקאות מתוקים עתירי סוכר שיגרמו לכם להתמכר.
זו הזדמנות לטעום מאכלים חדשים שעוד לא ניסיתם.
בעת הזו, טוב להיות ביחד, לבשל יחד, למקד את תשומת הלב המשפחתית בתהליך יצירתי של הכנת ארוחה ולהפיג את המתח והחרדה מהמצב המורכב.
אנחנו באפשריבריא אתכם.