עודכן באוגוסט 2022
משקאות מוגזים ומיצים טבעיים המכונים "משקאות קלים" הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט שלנו ואף לתחליף למים בעבור רבים, אלא שמשקאות הללו אינם "קלים" כלל וכלל. כמות הסוכר העצומה במשקאות המכונים "קלים" הופכת אותם לממתקים של ממש. בסקר התנהגויות בריאות בקרב בני נוער בישראל שנערך ב-2014 (HBSC) נמצא שכשליש (33%) מבני הנוער צורכים משקאות מתוקים וממותקים לפחות פעם ביום! בקרב בני הנוער הערבים השיעור עומד על 49%, כמעט כפליים ודומה לשיעורי הצריכה בקרב בני נוער בארצות הברית באותה תקופה, מדינה בה צריכת הסוכר נחשבת לגבוהה.
בסקר שנערך לאחרונה (2022) לפני קמפיין במשרד הבריאות נמצא כי שתיה של משקה ממותק או דיאט על בסיס שבועי (לפחות פעם בשבוע) דווחה בקרב 76% מהמגזר הכללי, 84% מהמגזר החרדי ו-85% מהמגזר הערבי.
בכמות המתורגמת לכפיות, בעוד ההמלצה היא שלא לעבור צריכה של בין 5 ל-10 כפיות סוכר ליממה, צריכת הסוכר של בני נוער בישראל עומדת על כמות ממוצעת של 36 כפיות ליום ואילו מבוגרים צורכים כ-16 כפיות סוכר ליום. נתונים אלו מעמידים את ישראל במקום גבוה בצריכת הסוכר. חשוב שנהיה מודעים לכמות הסוכר שאנו צורכים דרך המשקאות. פחית משקה "קל" מכילה בין 8 ל-10 כפיות סוכר, בעוד בקבוק ליטר וחצי מכיל לא פחות מ-30 כפיות סוכר.
זה לא סוד שצריכת סוכר מופרזת גורמת לעלייה במשקל. נתוני המחקר מראים שבישראל, אחד מכל ארבעה ילדים סובל מעודף משקל. אם אתם נוהגים לשתות רק פחית אחת ביום, אתם עלולים להוסיף למשקלכם 5-7 ק"ג בשנה שמקורם רק במשקאות וזה עוד מבלי לקחת בחשבון השפעות של חומרים נוספים הקיימים במשקאות אלו כמו קפאין, חומצות מאכל, חומרי טעם וריח וחומרים משמרים שעדיף להימנע מהם. מעבר לסוגיית המשקל, קיים קשר ברור בין צריכת סוכר לבין התפתחות בעיות רפואיות נוספות החל מעששת וחורים בשיניים ועד מחלות כרוניות כמו השמנה, סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם.
מה מסתתר מאחורי התדמית?
מיצי הפירות אולי נהנים מתדמית חיובית ובריאותית, אבל בפועל הם מכילים כמות גבוהה של סוכר.
גם מיצים המשווקים כמכילים רכיבים טבעיים בלבד ("100% פרי טבעי") מכילים כמויות גבוהות של סוכר – עד 9 כפיות סוכר בבקבוק אישי המכיל 400 מ"ל משקה. כדאי לדעת שהוויטמינים שנמצאים באופן טבעי בפירות, מתפרקים ונהרסים במהלך תהליך הפסטור בטמפרטורות גבוהות אותו עוברים משקאות אלו.
גם מים בטעמים הם למעשה משקה ממותק המכיל כמות משמעותית של סוכר - לא פחות מ-4 כפיות סוכר בבקבוק של חצי ליטר! לכן, מומלץ להתייחס למיצים מתועשים, גם אם הם מכילים חומרים טבעיים בלבד ואף למים בטעמים כשתייה ממותקת ולנסות להמעיט בצריכתם.
הסוכר הנצרך לאו דווקא מסתתר במשקה קל או מוגז, הוא נמצא במשקה האהוב על הילדים – שוקו.
בשקית ממוצעת של שוקו קנוי (225 מ"ל) יש לא פחות מ-5 כפיות סוכר!
חשוב לדעת: פעמים רבות הסוכר במשקאות ממותקים מסתתר תחת שמות שונים. אם ברשימת הרכיבים שעל גבי המשקה שלכם כתוב כי הוא מכיל פרוקטוז, סירופ, תרכיז פירות, סירופ תירס HFCS, סוכרוז או דקסטרוז, כל אלה הם למעשה שמות שונים או תחליפיים לסוגים שונים של סוכר.
מה לגבי משקאות ה"דיאט"?
אנשים רבים חושבים ששתיית משקאות ה-"דיאט" עדיפה על שתיית מיצים מתוקים, אך לאחרונה מצטברים המחקרים שהם אינם תחליף טוב והם אף מחזקים את ההרגל לצרוך מתוק. לרוב, משקאות אלו מכילים תחליפי סוכר, טבעיים או מלאכותיים בנוסף, קפאין, חומרי טעם וריח וחומרים נוספים.
להרחבה נוספת קראו: משקאות דיאט - תחליף לסוכר אבל לא לבריאות
איך ניתן להפחית בצריכת משקאות ממותקים?
ברחבי בעולם מודאגים ומתייחסים לסכנת המשקאות הממותקים בחומרה, בחלק מהמדינות מוטל מס על משקאות אלו, בדומה למס על הסיגריות, כדי להגביל את הצריכה.
מספר המלצות שיכולות לסייע להפחית בהדרגה צריכה של משקאות ממותקים:
- מתייחסים למשקאות הממותקים בדיוק כמו שמתייחסים לממתקים או לקינוח.
- מתחילים למהול בהדרגה את המשקאות במים, ובכל פעם שתשתו הפחיתו יותר ויותר מהמשקה המתוק והוסיפו בכמות המים.
- מפחיתים בהדרגה את כמות התרכיז בקנקני המיצים המוגשים לילדים.
- מומלץ וחשוב לתת לפעוטות לשתות מים, ולא משקאות ממותקים. אין שום צורך לתת להם תה, מיץ או כל משקה ממותק אחר. צריכה של משקאות ממותקים מזיקה לשיניים, במיוחד בגיל הרך.
- מגיעים אליכם אורחים או שסתם בא לכם לגוון? אפשר להוסיף לבקבוק המים האישי או לקנקנים שמגישים למשפחה או לאורחים מים עם תוספות כמו פרוסות מלפפונים, פירות הדר - פלחי לימון או פרוסות תפוז, עלי נענע, לימונית או לואיזה שמוסיפות טעם וצבע.
משקאות ממותקים? לא מכניסים הביתה!
הדרך הטובה ביותר להימנע מצריכת משקאות ממותקים ולהרגיל את כל בני הבית לשתיית מים, היא פשוט לא להכניס את המשקאות הממותקים הביתה. כיום חלק גדל והולך בציבור כבר מסכים לשנות את ההרגל של צריכת משקאות ממותקים.
70% מהמשיבים רוצים שיגישו להם מים במקום שתייה ממותקת ו-70% מהמשיבים הביעו תמיכה ונכונות לארח ללא שתייה מתוקה או ממותקת ולהגיש שתייה בריאה (מים, מים עם נענע וכד').