home icon work icon education icon city icon

שבוע ההנקה 2023: אפשריבריא להניק – השקעה חכמה

איך ההנקה מגנה על בריאות התינוק והאם, וגם חסכונית וידידותית לסביבה? נתונים חדשים לקראת שבוע ההנקה 2023

שבוע ההנקה מצוין בישראל ובעולם מדי שנה בשבוע הראשון של אוגוסט.
זו הזדמנות נהדרת לעסוק בהנקה, ולבחון את השפעתה על תינוקות ואמהות.

השנה בחרו אנשי המקצוע בתחום את הנושא ״אפשריבריא להניק – השקעה חכמה״.

תהליך ההנקה לעיתים מאתגר, בוודאי באורח החיים האינטנסיבי שאנו הנשים מנהלות כיום. נשים רבות מתכננות להניק, אך בפועל מסיבות שונות זה לא תמיד מתאפשר להן. 
זהו תהליך שצריך להשקיע בו מעט אך זו השקעה לטווח ארוך – השקעה חכמה.
לכן חשוב לפנות לקבלת עזרה והכוונה בטיפת החלב. כיום פועל מוקד טלפוני של אחיות טיפות חלב במטרה לענות על שאלות, ולייעץ לנשים שמעוניינות להניק ומתקשות: מוקד 5400* שלוחה 9.

ההנקה מאפשרת תזונה בהתאמה אישית

חלב אם מותאם לתינוק מהטיפה הראשונה. החלב הראשוני שלאחר הלידה נקרא קולוסטרום, והוא עשיר בחלבונים ובנוגדנים החיוניים לתינוק בראשית חייו.
חלב אם הוא המקור התזונתי המיטבי, עבור התינוקות. הוא מכיל תערובת ייחודית של רכיבי תזונה המותאמים לצרכים המדויקים של התינוק בהתאמה לגילו. רכיבים אלו מסתגלים ומתפתחים ככל שהתינוק מתפתח, מספקים תזונה מיטבית ותומכים בפיתוח של מערכת חיסונית חזקה, התפתחות מוחית והבשלה של מערכת העיכול.

ההנקה מחזקת את מערכת החיסון

חלב אם מכיל נוגדנים, אנזימים והורמונים המסייעים בהגנה על תינוקות מפני מגוון רחב של מחלות, כגון זיהומים בדרכי הנשימה, זיהומים במערכת העיכול, דלקות אוזניים ואפילו אלרגיות מסוימות. מחקרים מצביעים על כך שלתינוקות יונקים (בהנקה בלעדית) יש סיכון מופחת לאסטמה ולמצבים אלרגיים אחרים. הרכבו המיוחד של חלב האם מחזק את המערכת החיסונית של התינוק.

ההנקה משפרת את ההתפתחות הקוגניטיבית

היתרונות של הנקה חורגים הרבה מעבר לתחום הפיזי. מחקרים רבים הראו מתאם חיובי בין הנקה להתפתחות קוגניטיבית משופרת. ההרכב הייחודי של חלב אם כולל חומצות שומן ארוכות שרשרת וחומרי תזונה מסוימים התורמים להתפתחות מיטבית של המוח ולהתפתחות הנוירולוגית. מחקרים מראים כי להנקה השפעה חיובית על התפתחותו השכלית של התינוק.

ההנקה מפחיתה את הסיכון לעודף משקל והשמנה

113 מתוך 113 מחקרים מעידים על הקשר בין שיטת האכלת תינוקות לבין השמנה במהלך החיים: תינוקות יונקים נמצאים בסיכון נמוך יותר לפתח עודף משקל או השמנה.

ההנקה מעניקה יתרונות רפואיים לאמהות המניקות

ההנקה מסייעת להתאוששות לאחר לידה על ידי סיוע לכיווץ הרחם והפחתת דימום. מחקרים גילו כי הנקה יכולה להוריד את הסיכון לסרטן השד והשחלות, כמו גם להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ולמחלות לב וכלי דם.

ההנקה חסכונית למשפחה

ההנקה יכולה לסייע לחוסן הכלכלי של כל המשפחה. היא חסכונית - בהיבטים כלכליים. חלב אם הינו מקור טבעי ומתחדש, נגיש ובחינם. אין צורך לרכוש בקבוקים, תרכובות מזון לתינוקות וציוד נוסף. כמו כן, אין צורך בחימום ובניקוי בקבוקים, ולפיכך ההנקה מאפשרת חיסכון בחשמל ובמים.

ההנקה תורמת לאיכות הסביבה

ההנקה עולה בקנה אחד עם שמירה על איכות הסביבה. היא מפחיתה את מספר אריזות הפח והפלסטיק של תרכובות מזון לתינוקות המושלכות לפח בגמר השימוש, ואת הצורך בהשקעת אנרגיה לייצור תרכובות מזון לתינוקות ושימורן ומפחיתה את זיהום האוויר הכרוך בהובלתן ושינוען לבתי הלקוחות.

המלצת משרד הבריאות היא הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה והמשך הנקה בתוספת מזון משלים, מתאים ובריא עד גיל שנתיים ואף יותר. זאת בשל התרומה הייחודית של חלב האם וההנקה עצמה לגדילה, לבריאות ולהתפתחות התינוק והילד ולבריאות האישה.

לסיכום

להנקה חשיבות בריאותית הן לתינוקות והן לאמהות. לא ניתן לשחזר את התערובת המדהימה של תזונה, חסינות, התפתחות קוגניטיבית, קשר רגשי ובריאות אימהית משופרת הניתנת על ידי הנקה בשום אמצעי אחר. על ידי אימוץ ההנקה, אנו מעצימים את ילדינו עם התחלה בריאה יותר לחיים.

לפי סקר לאומי שנערך על ידי המרכז הלאומי לבקרת מחלות (המלב"ם) בשיתוף אגף התזונה והמחלקה לאם, לילד ולמתבגר במשרד הבריאות, סקר מב״ת לרך: 92% מהתינוקות ינקו בשלב כלשהו. הסקר בוצע בשנים 2020-2019.

צוות מיומן – לרשותך! בישראל מערכת הבריאות מעמידה צוות מיומן הממתין לך בחדרי היולדות ובהמשך בטיפות החלב ובקהילה.
בתוך שבוע עד שבועיים מהלידה חשוב להגיע למעקב בטיפת חלב ולהמשך התמיכה בהנקה.

מוקד טלפוני

טיפונט:
קבוצות הורים בנושאים מגוונים כולל מפגשים בנושא הנקה.
לרשימת המפגשים ולהרשמה מוזמנים להיכנס לקישור: tiponet.org.il

המוקד הטלפוני מאויש על ידי אחיות טיפת חלב, יועצות הנקה, יועצות שינה ותזונאיות מומחיות לגיל הרך. 
קיימת הנגשה שפתית בשפות: אנגלית, ערבית, רוסית, אמהרית וצרפתית. 
המשפחות אשר מטופלות בטיפות החלב של משרד הבריאות מקבלות מענה בהסתמך על המידע הקליני המצוי ברשומה הרפואית.

שעות פעילות המוקד: בימי א' – ה' משעה 16:00 ועד 21:00, ביום ו' משעה 8:00 ועד 13:00
פנייה למוקד: באמצעות קול הבריאות 5400* שלוחה 9

למידע נוסף בנושא הנקה באתר במשרד הבריאות

לקריאה נוספת

מידע ומחקרים על הנקה באתר ארגון הבריאות העולמי (WHO)
נייר עמדה - עידוד קידום ותמיכה בהנקה - עמותת עתיד ומשרד הבריאות
לקבצים גרפיים שונים בנושא הנקה: פוסטרים, לוגואים, תמונות לרשתות חברתיות ועוד