home icon work icon education icon city icon

שבוע ההנקה 2021: אפשריבריא להניק - איתך בכל מצב

גם השנה אנו מציינים בישראל ובעולם את שבוע ההנקה הבינלאומי. בשנה זו חשבנו שנכון לעשות זום על ההנקה במצבי חירום ודחק. איתך בכל מצב – בשגרה ובחירום.

התמודדות עם מצבי חירום ודחק הם אתגר לכל אדם, האם והתינוק חיים בעולם בו ישנם מצבי לחץ ומתח (אישי, משפחתי, לאומי ועוד). מה לגבי הנקה?

במצב של חרדה או פחד קיצוניים, תיתכן האטה בזרימת החלב, אולם תגובה זו, כמו תגובות גופניות נוספות לחרדה ולחץ – היא זמנית וחולפת עד מהרה. לעומת זאת, פעולת ההנקה גורמת לייצור הורמונים מפחיתי חרדה, המרגיעים את האם והתינוק, וזאת בנוסף למגע עור-בעור שמתקיים בזמן ההנקה, התורם אף הוא להרגעת התינוק והאם.

במצבי חירום ודחק חלב האם הוא המזון הנקי והבטוח ביותר לתינוקות. הוא מותאם לתינוק מבחינה תזונתית, זמין תמיד, ללא תלות בגורמים חיצוניים, מגן על התינוק בפני מחלות, בעיקר שלשולים ומחלות בדרכי הנשימה, מגביר ומחזק את התגובה החיסונית של התינוק, תמיד בטמפרטורה הנכונה, ומסייע להפחתת המתח והחרדה של האם בזכות ההורמונים המרגיעים המופרשים בזמן ההנקה.

טיפים שכדאי לדעת:

  • ייצור החלב נמשך כל עוד ממשיכים להצמיד את התינוק לשד ולהניק.
  • כאשר אין ביכולתך להניק באופן זמני: מומלץ לשאוב את החלב באמצעות משאבה או באופן ידני בתכיפות השווה למספר ההנקות. באופן כזה תשמרי את ייצור החלב, ותמנעי גודש, חסימה בצינוריות החלב, דלקות ועוד.
  • בתקופת מתח וחרדה עלולה להתרחש ירידה מסוימת בתנגודת החיסונית. על כן, דווקא בתקופה זו המשך ההנקה נותן לתינוק הגנה מרבית.
  • פעולת ההנקה מסייעת להפרשת הורמונים מפחיתי חרדה, המרגיעים את האם והתינוק. מגע עור בעור גם הוא תורם לתחושת הביטחון והרוגע של התינוק.
  • הנקה היא פתרון להזנת התינוק במקומות הומים וצפופים וכן במקומות בהם תנאי ההיגיינה ירודים.
  • בזמן שגרה כדאי להכין בממ"ד (מרחב מוגן דירתי) הביתי או במקלטים משותפים אם קיימים, "קן" נעים להנקה, הכולל: פינת ישיבה נוחה, מים, מגבונים לניקוי ומזון טעים ובריא, שייתן תחושה של בטחון במקרים בהם לא ניתן לצאת מן הממ"ד לאורך זמן. מזונות מתאימים.
  • אפשר לחזור ולהניק לאחר הפסקת הנקה ומעבר לתמ"ל, באמצעות תמיכה מקצועית וטכניקה מתאימה.
  • אימהות שדפוסי האכילה שלהן השתנו או שאוכלות פחות כתוצאה ממצב חירום או כתוצאה ממתח וחרדה עדיין יכולות להניק באופן תקין יעיל ומזין.

שבוע ההנקה 1-7.8.2021

לקראת שבוע ההנקה: מפגשים עם אחיות טיפות חלב על הנקה, חזרה לעבודה והנקה וגמילה מהנקה.

נושאי המפגשים

  1. הנקה - בואו נדבר על זה (מפגש העוסק בכל מה שמעניין אתכם בהנקה ומאפשר מקום לשאלות בנושא)
  2. הנקה וחזרה לעבודה
  3. גמילה מהנקה

הצטרפות למפגשים

המפגשים פתוחים לכולם ללא תשלום, נדרש רק להירשם מראש, באתר טיפונט - מפגשי הדרכה מקוונים להורים.

עוד על הנקה – במוקד טלפוני ארצי של טיפות החלב, בשבוע ההנקה ובכל עת

תינוק שזה עתה נולד זקוק לאוכל, אהבה ובטחון. צרכים אלה מתמלאים בעת ההנקה, בהם גם האם זוכה לרגעים קסומים של שלווה. אולם בהנקה קיימים אתגרים. במוקד טיפת חלב יועצות הנקה העומדות לעזרתך להעניק לך הדרכה מקיפה מקצועית ומענה לכל השאלות. רצוי להתקשר כאשר את ישובה בנוחות והתינוק בזרועותיך. יועצת ההנקה תוכל לבצע אומדן הנקה, תלווה אותך בהמשך, ותהיה זמינה עבורך בכול יום. השירות הייחודי של יועצות ההנקה ניתן לכל האימהות והתינוקות בישראל בעתות שגרה ובחירום.

בעת מגפת הקורונה יועצות ההנקה נתנו מענה והדרכה לאימהות בנושאי הנקה בזמן בידוד או מחלה, הדריכו אימהות בנוגע להנקה וחיסוני הקורונה. המוקד נותן מענה בנושאים אשר בתחום אחריות טיפות החלב ושניתן לתת להם ייעוץ מרחוק כגון תופעות לוואי לאחר חיסונים, התפתחות, הנקה, תזונה, בכי ובעיות בשינה ויספק מידע בנוגע לשירות המניעתי בארץ.

המוקד הטלפוני מאויש על ידי אחיות טיפת חלב, יועצות הנקה, יועצות שינה ותזונאיות מומחיות לגיל הרך.
קיימת הנגשה שפתית בשפות: אנגלית, ערבית, רוסית, אמהרית וצרפתית.
המשפחות אשר מטופלות בטיפות החלב של משרד הבריאות מקבלות מענה בהסתמך על המידע הקליני המצוי ברשומה הרפואית.

שעות פעילות המוקד: בימי א' – ה' משעה 16:00 ועד 21:00, ביום ו' משעה 8:00 ועד 13:00
פנייה למוקד: באמצעות קול הבריאות 5400* שלוחה 9

פעילויות נוספות מתקיימות בתחנות טיפת חלב ובלשכות הבריאות בהתאם לפרסום המקומי.

עוד על חשיבות ההנקה

עוד מידע בנושא הנקה של הוועדה לקידום הנקה, באתר משרד הבריאות