home icon work icon education icon city icon

מתבגרים בריא: תזונה בריאה בגיל ההתבגרות

תזונה בריאה ופעילות גופנית לא רק חיוניים להתפתחות פיזית ונפשית של המתבגרים שלכם, הם גם יסייעו להם לעבור את התקופה המאתגרת הזו עם כלים לחיים בריאים יותר

צילום: אסנת רום

לא ילדים, אבל עדיין לא מבוגרים

שינויים במבנה הגוף הם חלק טבעי מתהליך ההתבגרות. המעבר מילדות לבגרות, גורם לצמיחה מהירה בגובה וברוחב הגוף (עלייה במסת השרירים אצל הבנים ושינויים במבנה האגן והחזה אצל הבנות) וכולל בתוכו גם עלייה במשקל, בהיקפים משתנים ולמשך פרקי זמן משתנים.

אוכל: עניין נפשי ולא רק פיזי
השינויים בתקופת ההתבגרות אינם רק שינויים פיזיים אלא גם נפשיים. מתח, עצבנות, שמחה, עצב ואף שעמום יכולים לבוא לידי פורקן באמצעות אוכל. גם העימותים עם ההורים, שבמרבית המקרים קשה מאוד להימנע מהם, יכולים להתרחש סביב האוכל (ארוחה משפחתית, מסעדות וכד').
חשוב ואפילו מומלץ להימנע ממאבקים סביב האוכל, הן מבחינת הזמן והן מבחינת הכמות הנצרכת. מתבגרים שישאפו "למרוד" בהורים המקפידים על תזונה בריאה, עלולים לפתח הרגלים בריאים הרבה פחות שיישארו איתם גם לאחר שגיל ההתבגרות יחלוף.

מה אפשר לעשות?

  • חשוב לנסות ולשמור על שגרת ערב הכוללת ארוחות משפחתיות ליד שולחן, לא ליד הטלוויזיה או המחשב או תוך כדי קריאת ספר והכנת שיעורי הבית.
  • אפשר להפוך את הכנת הארוחות יחד עם המתבגרים לפעילות משותפת לבחור יחד מתכונים, אפשר גם לצלם ולשתף את המנות המוכנות ברשתות החברתיות, להסביר על חומרי הגלם השונים ולהכיר את שיטות ההכנה הבריאות יותר.
  • כדאי שירקות ופירות יהיו זמינים לאכילה בהתאם להמלצות התזונה הלאומיות וקשת המזון החדשה.
  • חשוב לצפות יחד בתכנים המעניינים אותם ולדבר גם על התכנים אך גם על שיטות השיווק והפרסום שבהם משתמשים יצרנים ומשווקים של משקאות ממותקים ומזונות מעובדים.
  • חשוב להחליט יחד שמשקאות ממותקים לא נכנסים הביתה. עוד על משקאות ממותקים.

גיל ההתבגרות יכול להיות זמן מתאים להתחיל בפעילות גופנית משותפת: הליכה, ריצה, שחייה, פילאטיס – מה שמתאים להעדפות ולאפשרויות שלכם. אפשר גם לקבל החלטה משותפת לעלות יחד כמה קומות במדרגות במקום להשתמש במעלית.

המזנון או הקפיטריה בבית הספר

נערות ונערים רבים לומדים עד לשעות אחר הצהריים המאוחרות, ומסתמכים גם על מזון מוכן מראש הנקנה במזנון או בקפיטריה במוסד החינוכי. עד לא מזמן, חלק ניכר ממוצרים שהוצעו להם שם כלל חטיפים, ממתקים, מאפים עתירי שומן (בורקס, ג'חנון וכד'), גלידות וכמובן – משקאות ממותקים.
בינואר 2017, לאחר מספר שנים של דיונים ומאבקים לא פשוטים, אושרו בכנסת התקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, התשע"ט-2018. התקנות אוסרות מכירה או הגשה של מוצרי מזון שיסומנו בסימון אזהרה אדום למוצרי מזון מזיק וכן מוצרים כמו משקאות דיאטטיים, ברד, משקאות אנרגיה, משקאות מתוקים וממותקים, מיני מאפה עשירים בשומן כגון בורקס ומלאווח, מנות אישיות מתועשות להכנה מהירה, מזונות עשירים במלח, ממרחים עתירי שומן, מזונות שעברו טיגון, בשר מעובד, מזון עשיר בסוכר ועוד. בנוסף, מפורטים מרכיבי ארוחות העשר בגני ילדים, ארוחות צהריים צמחוניות בגני ילדים, ארוחות צהריים בשריות בגני ילדים וארוחת צהריים בשרית וצמחונית בבתי ספר.

אפשר ואפילו כדאי להחליט יחד שמוצרי מזון שלא ניתן לקנות בבית הספר – גם לא כדאי להכניס הביתה.

קוראים, משווים ובוחרים בריא יותר

בינואר 2020 יצא לדרך הסימון האדום למוצרי מזון מזיק. כדאי להסביר לילדים על משמעות הסימון, ולנסות יחד לבחור במוצרים בריאים יותר במקום אלה המסומנים בסימון אדום. עוד על הסימון האדום למוצרי מזון מזיק.
כדאי להסביר וגם לקרוא יחד את רשימת הרכיבים במוצרי מזון שהם רגילים לאכול, לדבר על משמעות הרכיבים, ולהבין יחד איך ניתן להשוות ולבחור בריא יותר בין מוצרים דומים באותה הקטגוריה. עוד על תוויות הסימון התזונתי.

פעילות גופנית

דרך נוספת לשמירה על התפתחות התקינה של המתבגרים היא באמצעות הגברת הפעילות הגופנית. הליכה, רכיבה על אופניים או קורקינט לבית הספר, במקום שימוש בהסעות או ברכב המשפחתי תגביר את הפעילות היומית המומלצת למתבגרים (1 שעה מצטברת של פעילות אירובית ואנאירובית).
כדאי לבדוק אילו פעילויות גופניות נוספות יכולות לעניין את המתבגרים (לדוגמה ריקוד או משחקי כדור) ולעודד אותם לפעילויות אלו כחלק משמירה על אורח החיים הבריא.

לקריאה נוספת

תזונת ילדים ובני נוער, באתר האגף לתזונה במשרד הבריאות
הסכנות שבדיאטת רזון, באתר האגף לתזונה במשרד הבריאות
תקנות לפיקוח על איכות המזון ולתזונה נכונה במוסדות חינוך, התשע"ט-2018 ברשומות אתר משרד המשפטים