home icon work icon education icon city icon

אוכלים בריא בגיל השלישי

כשמתבגרים עולה חשיבותה של תזונה בריאה ומאוזנת כדי לשמור על העצמאות התפקודית, להפחית היווצרות מחלות כרוניות, ולתרום לחיוניות, לאנרגיה ולמצב הרוח

מגילאי 65 ומעלה קצב החיים מתחיל להשתנות, לרוב יש יותר זמן פנוי ופחות לחץ והתרוצצויות – וזו יכולה להיות הזדמנות מצוינת להשקיע יותר בתזונה בריאה. ככלל, המלצות התזונה הלאומיות וקשת המזון החדשה מספקות מענה מקיף לכל הדרישות התזונתיות (בנוסף כמובן לתוספים במקרה הצורך), אך חשוב לשים לב ולהקפיד לשלב בתזונה יותר מהרכיבים הבאים:

  • סיבים תזונתיים - ירקות ופירות (עם הקליפה), דגנים מלאים (לחם מקמח מלא, שיבולת שועל), וקטניות.
  • סידן - מוצרי חלב דלי-שומן, סרדינים, דגני בוקר מועשרים בסידן וטחינה. היות ולגוף קשה לספק את צריכת הסידן המומלצת באמצעות מזון בלבד יש לשלב תוספי סידן.
  • ויטמין D - דגים שמנים (סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי) ומוצרי חלב מועשרים. כדי להגיע לרמת הצריכה המומלצת רצוי לשלב תוסף תזונה.
  • ויטמין B12 - מזון מן החי (כגון בשר, דגים, מוצרי חלב, ביצים), במזון מועשר (כגון דגני בוקר מסוימים). חוסר בוויטמין היא תופעה שכיחה באוכלוסיית הגיל השלישי ולכן מומלץ לקחת תוסף תזונה.
  • רצוי לאכול לפחות שלוש ארוחות במהלך היום: חשוב במיוחד לא לוותר על ארוחת הבוקר. "דילוג" על ארוחת בוקר נמצא כגורם לרעב מוגבר במהלך שעות היום.

שומרים על צריכת הנוזלים

בגילאים מבוגרים ישנה נטייה למעט בשתיית נוזלים ממגוון סיבות: ירידה בתחושת הצמא, השפעה מתרופות שאנו נוטלים ועוד. לכן כדאי להקפיד באופן יזום על שתייה מרובה יחסית, כ-8 כוסות ביום, כאשר כמובן המשקה המומלץ ביותר הוא – מים. חשוב להמעיט ככל הניתן בצריכת משקאות מומתקים, מוגזים או המכילים קפאין ולהגביל את כמויות צריכת האלכוהול.

חשוב לזכור: בגיל השלישי השכיחות לגורמי סיכון לבביים (יתר לחץ דם, יתר-שומנים בדם, סוכרת וכדומה) עולה ולכן מומלץ לקבל ייעוץ תזונתי מקצועי בקופות החולים.

כושר ופעילות גופנית בגיל השלישי? אפשריבריא!

מומלץ לשלב שמירה על התזונה יחד עם פעילות גופנית. גם אם לא הקפדתם בעבר על פעילות גופנית אין שום מניעה להתחיל ולבצע פעילות גופנית בגיל השלישי – זה רק יכול לסייע ולתרום לבריאותכם.

לקריאה נוספת

תזונה בגיל המבוגר, האגף לתזונה במשרד הבריאות