כולנו יודעים שהעישון מזיק לבריאות, גורם לתלות, לריח לא נעים, מפריע לסביבה, מדאיג את המשפחה ועולה יותר מדי כסף...
אז למה מעשנים לא מצליחים לעשן רק מעט, למשל, פעם ביום או פעם בשבוע? למה קשה למעשנים להפסיק לעשן לגמרי?
מעשנים רבים מנסים להפסיק לעשן בכוחות עצמם ללא עזרה או הכוונה מקצועית.
בפועל, רק כ-4% מהמעשנים אשר מנסים להיגמל לבד ללא הכנה מוקדמת וללא סיוע, מצליחים להפסיק ולהתמיד לאורך זמן. בנוסף הספרות מראה שהכנה וסיוע מעלים את שיעור ההצלחה בצורה ניכרת.
האם כוח רצון חזק מספיק בשביל להפסיק לעשן?
כשאנו שומעים על אדם שעישן הרבה שנים ו-"הפסיק לעשן ברגע" – בדרך כלל מדובר באדם אשר ביצע מספר ניסיונות הפסקה קודמים, עבר תהליכים פנימיים ולמד מניסיונות וחוויות אלה – אשר הובילו אותו להגיע מוכן לניסיון ההפסקה הסופי. המעשן לשעבר לרוב מסכם זאת ב-"הפסקתי ברגע", "זרקתי את הסיגריות", אך לא טורח לשתף בכל התהליכים והניסיונות שהובילו אותו לרגע זה.
רוב הנגמלים מניחים שכל מה שצריך לעשות זה לזרוק את הסיגריות ולהתאפק. כל מה שצריך זה כוח רצון חזק וזהו.
רק שזה ממש לא מדויק.
דווקא תמיכה מקצועית וביצוע הכנה מתאימה נמצאו כמעלים משמעותית את שיעורי ההצלחה בגמילה מעישון!
מהם הגורמים להתמכרות לעישון סיגריות?
- התמכרות גופנית לניקוטין: ניקוטין הוא חומר ממכר שקיים בטבק. כאשר הגוף מתרגל לכמות יומית קבועה של ניקוטין, המעשנים מרגישים "תסמיני גמילה מניקוטין" בכל שעה-שעתיים ללא עישון. תסמיני גמילה מניקוטין מתבטאים בעיקר באי-שקט ובעצבנות. עישון סיגריה מרגיע את תסמיני הגמילה אבל מכניס את המעשנים למעגל אינסופי של צורך גופני בניקוטין. רמת ההתמכרות הגופנית לניקוטין שונה מאדם לאדם אבל בממוצע מעשנים מתרגלים לכמות ניקוטין קבועה שמספקות כ-20 סיגריות ביום.
- התמכרות התנהגותית להרגלי העישון: כל מעשן ומעשנת מסגלים לעצמם הרגלי עישון קצת שונים. עם השנים, ההרגלים האלה הופכים להיות אוטומטיים וקשה מאוד למעשנים להימנע מעישון בסיטואציות שבהן הם רגילים לעשן. לדוגמא, אם התרגלתם לעשן אחרי האוכל, יהיה לכם קשה מאוד לא לעשן אחרי האוכל, או להחליט לעשן אחרי האוכל רק בימים שני וחמישי... כנ"ל לגבי כל שאר ההרגלי הקבועים.
- תלות נפשית בעישון: לעיתים קרובות, הרגלי העישון החשובים ביותר למעשנים הם אלה שקשורים למצבי רוח. מעשנים בדרך כלל מתרגלים לעשן במצבי רוח שליליים כמו עצבנות או לחץ, אבל גם במצבי רוח של שמחה או הנאה. לעיתים קרובות העישון נקשר גם לשעמום.
גמילה מעישון – מענה לגורמים השונים של ההתמכרות לעישון
כדי להיגמל מעישון צריך לטפל ביעילות בכל אחד מגורמי ההתמכרות:
- ההתמכרות הגופנית לניקוטין: קיימות תרופות מרשם ותרופות ללא מרשם לגמילה מעישון (תחליפי ניקוטין). התרופות מקלות מאוד על תהליך הגמילה ומעלות את סיכויי ההצלחה. מומלץ לקבל עזרה מקצועית ומידע מהימן כדי שתוכלו להחליט במה כדאי לכם להיעזר. חשוב לזכור שכל עזרה תרופתית שתחליטו להשתמש בה היא זמנית – משתמשים בתרופות כדי להפסיק לעשן ולאחר מספר שבועות מפסיקים גם את השימוש בתרופות.
ניתן להפסיק לעשן גם ללא עזרה תרופתית, אבל גם במקרה הזה מומלץ לקבל ייעוץ כדי לבדוק האם ההתמכרות הגופנית שלכם גבוהה או נמוכה, ולקבל החלטה בהתאם.
החדשות הטובות הן שתסמיני הגמילה הם זמניים. כשמפסיקים לעשן הגוף מתנקה מניקוטין והנגמלים לא חווים יותר אי-שקט ועצבנות. יש להיוועץ ברופא המשפחה בעת ההחלטה להשתמש בתרופות או תחליפי ניקוטין. השתתפות בתכנית גמילה מעישון במוקד הטלפוני הלאומי 6800* או בקופות החולים מקנה הנחה של כ-85% על תרופות ותחליפי ניקוטין. - ההתמכרות ההתנהגותית להרגלי העישון: הרגלי העישון לא ליוו אותנו כל חיינו, הם נוצרו בשלב מסוים בחיינו. הרגלים נוצרים אך חשוב לזכור כי ניתן לשנות ואף לפרק הרגלים.
לדוגמא, כפי שצוין קודם לכן, מעשנים רבים חשים צורך לעשן מיד לאחר הארוחה. התחושה הגופנית הייחודית בעת סיום ארוחה נקשרה אצל מעשנים אלה לסיגריה ומיד כשחשים מלאים לאחר ארוחה – עולה המחשבה על הסיגריה והמתעורר חשק לעשן.
מומלץ לזכור כי היו זמנים בהם נהניתם מאוד מארוחה טובה ללא סיגריה! עישון בסוף ארוחה זו התניה שנוצרה וניתן לפרק אותה. חשוב מאוד לקבל הדרכה מקצועית מיועצי גמילה מעישון מוסמכים על מנת "לפרק" את הרגלי העישון ולהחליש את הדחף לעשן המלווה אותם. - התלות הנפשית בעישון: מי שמתרגל לעשן במצבי רוח ספציפיים הופך פעמים רבות תלוי בעישון על מנת להתמודד עם מצבים רגשיים לא נעימים או עוצמתיים (שעמום, לחץ, עצבנות, דכדוך ואף התרגשות). חלק קריטי בתהליך גמילה מקצועי הוא לדון בדרכים מיטיבות ובריאות לוויסות מצבי רוח שקשה לנגמלים להתמודד עימם ללא העישון. לעיתים קרובות צריך לנסות מספר אפשרויות כדי למצוא את הדרך המתאימה ביותר לכל אחד להירגע, להתפנק או להתמודד עם שעמום.
החדשות הטובות הן שמחקרים מראים שנגמלים מעישון מרגישים רגועים יותר ומרוצים יותר מחייהם בטווח הארוך.
חשוב לזכור שההתלבטות שמלווה את תהליך הגמילה מעישון היא טבעית ונורמלית. רוב המעשנים רוצים להפסיק לעשן אבל גם רוצים להמשיך לעשן. במהלך תהליך גמילה מקצועית מתחזק הרצון להיגמל ועולה תחושת המסוגלות להצליח בהחלטה.
סיוע מקצועי לגמילה מעישון – ייעוץ אישי לעומת סדנאות קבוצתיות
- מחקרים מצביעים על כך כי הכנה ועזרה מצד אנשי מקצוע מעלים את שיעור ההצלחה בצורה ניכרת.
- כמו כן, במחקרים לא נמצא הבדל משמעותי בין שיעורי ההצלחה בסדנאות גמילה מעישון קבוצתיות לבין שיעורי ההצלחה בתכניות אישיות לגמילה מעישון (טלפוניות או פנים אל פנים).
- בסדנאות הקבוצתיות לגמילה מעישון ישנו יתרון בביצוע התהליך יחד עם חברי הקבוצה הנמצאים יחד אתך באותה סירה.
- לעומת זאת, בייעוץ האישי מתאפשר מרחב רב יותר להעמקה בדפוסי העישון הייחודיים לך ותפירת תכנית מותאמת אישית.
- חשוב לבחור במענה המתאים לך באופן אישי, לפי העדפותיך האישיות.
למי לפנות?
המוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון של משרד הבריאות 6800*
- במוקד הטלפוני הלאומי לגמילה מעישון 6800* של משרד הבריאות תוכלו להשתלב בתכנית ייעוץ אישי לגמילה מעישון בליווי יועצי גמילה מעישון מוסמכים, מובילים בארץ בתחום. תכנית הייעוץ האישי אורכת כחודש וחצי במהלכם ילוו אתכם יועצים אישיים בתהליך ההכנה לתאריך הפסקת עישון ושימור הפסקת העישון לאורך זמן.
- בתכניות הגמילה במוקד הלאומי ישנו דגש על מתן ייעוץ מותאם אישית, תוך מענה מקיף לכלל ההיבטים של תהליך הגמילה: יעוץ התנהגותי, רגשי ותרופתי לגמילה מעישון.
- מטרת הליווי המקצועי הוא להפוך את תהליך הגמילה מעישון ליעיל ובטוח.
- המוקד נותן מענה בימים א-ה בין השעות 08:00-20:00, בשפות: עברית, ערבית, רוסית ואנגלית.
קופות החולים
מענה לגמילה מעישון בקופות החולים
- קופות החולים מציעות מגוון תכניות לגמילה מעישון הכוללות: סדנאות קבוצתיות, יעוץ אישי, יעוץ טלפוני ואף ליווי אישי של רופא המשפחה.
- כלל תכניות אלה נמצאו יעילות להפסקת עישון ומוצעות בחינם לכל מעשן דרך קופת החולים.
*כלל התכניות של משרד הבריאות וקופות החולים מעניקות למשתתפים הנחה של כ-85% על תרופות ותחליפי ניקוטין. - מומלץ לפנות לקופת החולים שבה אתם חברים דרך המוקד הטלפוני או אתר האינטרנט של הקופה, או ישירות במרפאה שבה אתם מטופלים ולברר על המענה האפשרי בסביבת מגוריך באמצעות הקופה.
- שירותי בריאות כללית 2700*
- מכבי שרותי בריאות 3555*
- מאוחדת 3833*
- לאומית שרותי בריאות 1-700-507-507