מזון חיוני – חלק מהתפריט היומי
לירקות ולפירות יש ערך תזונתי רב. הם כוללים סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים העוזרים לשמור על הבריאות שלנו ואף למנוע התפתחות מחלות כרוניות שונות ואף חלק ממחלות הסרטן. בנוסף, שילוב ירקות ופירות בתפריט היומי מעניקה תחושת שובע בזמן שתכולת השומן והקלוריות שלהם נמוכה כך שהם עוזרים בשמירה על משקל תקין.
היתרונות במרכיבי ירקות ופירות
- סיבים תזונתיים – הסיבים מעודדים את פעילותם של החיידקים הטובים במעי ותורמים לפעילותה הסדירה של מערכת העיכול.
- נוגדי חמצון –חיוניים לתפקוד מערכות שונות בגוף ולמניעת מחלות. ההנחה בקרב ארגוני בריאות שונים היא שנוגדי החמצון נלחמים בהזדקנות התאים בגוף ומחזקים את המערכת החיסונית שלנו.
- ויטמינים – ירקות ופירות מכילים ויטמינים רבים החיוניים לתהליכים שונים לקיומו של הגוף, לעיכוב ההזדקנות, כמו גם לגדילה ולמערכת הרבייה. אמנם במספרים מוחלטים, הגוף שלנו זקוק לכמות קטנה יחסית של ויטמינים, אבל הוא אינו יכול לייצר אותם בעצמו – ולכן אנחנו חייבים לקבל אותם ממקורות התזונה שלנו.
- מינרלים – מרבית הירקות מכילים מינרלים חיוניים כמו לדוגמה אשלגן – מינרל המצוי בכמות גבוהה בירקות ונמצא בכמעט כל תא בגוף האדם. ירקות עליים ירוקים מכילים גם סידן ומגנזיום, שני מינרלים החיוניים לתפקודי בניית וחיזוק העצמות, השיניים והשרירים.
אז כמה ירקות ופירות מומלץ לאכול ביום?
בעוד רשימת היתרונות של ירקות ופירות ארוכה יש לזכור שפירות מכילים כמות גבוהה יותר של סוכרים שונים לעומת הכמות הנמוכה יותר של סוכרים בירקות. לכן, ההמלצה היא לצרוך לפחות 5 מנת ירק ופרי בצבעים שונים מדי יום, עם עדיפות לירקות.
על פי המלצות התזונה הלאומיות וקשת המזון החדשה מומלץ לגוון באופן יום-יומי ירקות מסוגים ומצבעים שונים. חולי סוכרת, בעלי עודף משקל או רמות טריגליצרידים גבוהות בדם -צריכים ייעוץ תזונה קליני אישי להתאמת הכמות המומלצת של פירות ביום.
שיפודי פירות בצורות (השתמשנו בחותכני עוגיות), דרך נהדרת להגיש פירות לילדים גם באירועים חגיגיים. צילום: גל דרן.
איך משכנעים את הילדים שירקות ופירות זה גם טעים?
כדי להשפיע ולעצב את הרגלי התזונה של הילדים שלנו, ולהרגיל אותם לצרוך יותר ירקות ופירות, כדאי לשים את הירקות והפירות במקום בולט, נגיש וזמין. אחת הדרכים האפקטיביות להשפיע על ההרגלים של הילדים שלנו היא באמצעות מתן דוגמה אישית. כדאי לשבת יחד עם הילדים לארוחות משפחתיות, "מנשנשים" ביחד רצועות של ירקות במקום החטיפים המזיקים לבריאות.
גם בבית הספר ניתן לקנות הרגלי אכילה בריאים
משרדי הבריאות, החינוך והחקלאות, בשיתוף מועצת הצמחים, השיקו תכנית לעידוד צריכת ירקות ופירות טריים בקרב תלמידי ביה"ס. במסגרת הפיילוט שנערך לתוכנית, קיבלו בתי הספר אספקת ירקות ופירות טריים ומגוונים, בשילוב מגוון מערכי שיעור ופעילויות להפיכת החוויה לבריאה ומהנה.