ההחלטה האם להניק את התינוק היא בראש ובראשונה, ובאופן בלעדי, החלטה של האם. הנקה גם אמורה להיות עניין טבעי, שמתרחש מעצמו אבל במקרים רבים מאוד זה אתגר לא פשוט לאימהות וגם לתינוקות. התמיכה של הסביבה ובעיקר של בנות ובני המשפחה הקרובה יכולה לעשות את ההבדל.
מה כוללת תמיכת המשפחה הקרובה בהנקה?
חשוב לזכור שכמו כל היבט אחר של בריאות התינוק, התמדה והצלחה בהנקה הן לא רק "עניין" או אחריות בלעדית של האם המניקה, אלא נושא שצריך להיות חשוב לשני בני הזוג, וכן לבני המשפחה הקרובה.
מכאן אפשר להתחיל באפיקים מעשיים שמאפשרים "ראש שקט" יותר להורים, כמו דאגה לקניות, בישולים, סדר וניקיון הבית, וכמובן גם סיוע בטיפול באחים הגדולים יותר שצריכים בוודאי כעת יותר תשומת לב.
עוד לפני שמסייעים בזמן ההנקה עצמה, חשוב לתמוך באם הטרייה: לעודד ולסייע לה להתרגל לשגרה החדשה, לשתות ולאכול באופן סדיר ומגוון, ואם ניתן גם כמה שיותר שעות שינה. חשוב לספק לאם המיניקה תמיכה המותאמת לצרכיה (בין אם מדובר בעזרה פיזית או בתמיכה רגשית): לשאול אותה מה הכי יעזור לה, ולעודד אותה לבקש וגם לקבל תמיכה ועזרה.
חיזוק הקשר הייחודי עם התינוק
לעיתים, המשמעות של סיוע לאם המיניקה היא טיפול בתינוק הקטן בין ההנקות, על מנת לתת לאם זמן לעצמה. בן הזוג ובני המשפחה האחרים יכולים לטפח ולחזק את הקשר הייחודי שלהם עם התינוק בדרכים שונות כמו החזקת התינוק במגע עור לעור (ללא בגדים), אמבטיה, החזקה לגיהוק והחלפת חיתול לאחר ההנקה, הרדמה, טיול בעגלה או מנשא, ובמקרים בהם האם שואבת חלב ניתן להאכיל את התינוק בחלב השאוב, בעיקר בארוחות הלילה.
נמצא גם כי השתתפות של שני ההורים בקורסי הכנה ללידה ובקבוצות תמיכה לאחר הלידה, ושיתוף של בני המשפחה (גרעינית ומורחבת) במידע מקצועי ואמין על הנקה היו אפקטיביים להצלחה בהנקה.
חשוב לדעת: במחקרים רבים נמצא כי לא מספיקה עצם תמיכת בני המשפחה בהנקה, אלא נדרשת תמיכה הרגישה לצרכי האם והמכבדת את האוטונומיה שלה בהנקה. באופן כזה, גובר הסיכוי לחוויה חיובית מההנקה.
עוד על חשיבות ויתרונות ההנקה
עוד מידע בנושא הנקה של הוועדה לקידום הנקה, באתר משרד הבריאות
עצות להנקה מוצלחת
אתגרים אפשריים בהנקה
שאיבת חלב אם, אחסון ושימוש בחלב שאוב
חשיבות הההנקה
האכלת התינוק בשנה הראשונה
הנקה וחזרה לעבודה