home icon work icon education icon city icon

המדבקה למניקה: אצלנו אפשריבריא להניק

קניונים, עסקים וארגונים מצהירים: אצלנו אפשריבריא להניק

לראשונה, משרד הבריאות ואפשריבריא יוצאים במהלך משותף יחד עם פורום הקניונים והמרכזים המסחריים באיגוד לשכות המסחר, לעודד סביבה מאפשרת הנקה: הצבת שלטי "אצלנו אפשריבריא להניק" במרחבים של הקניונים, במרכזים המסחריים, במסעדות ובבתי הקפה, לצד הפצתו גם במערכת הבריאות ובמקומות נוספים. עוד ביוזמה, עידוד הקניונים להצהיר על תמיכתם בהנקה, להדריך את העובדים שלא למנוע או להפריע לנשים מיניקות, וגם קיום אזור ייעודי להנקה או לשאיבה לאימהות המעוניינות בכך.

המהלך נועד להגביר את המודעות לחשיבות ההנקה ולסביבה תומכת הנקה בפרט, ומתן אפשרות נוחה ומהירה לנשים המניקות לזהות מקומות מסחר וארגונים התומכים בכך. הנוסח המלא של המהלך המשותף.

כל החומרים זמינים להורדה ולהדפסה עבור בתי עסק, מרפאות וארגונים המעוניינים בכך:
המדבקה בעברית
המדבקה בערבית
הפוסטר בעברית
הפוסטר בערבית

אפשרי בריא להניק היכן ומתי שמתאים לך

שאלות נפוצות על הנקה היכן ומתי שמתאים לך

למה בכלל להניק מחוץ לבית ולא להאכיל מבקבוק?

הנקה חשובה לבריאות האם והתינוק. חשוב לתינוקות צעירים לינוק לעיתים קרובות, על מנת לשמור על אספקת החלב של האם, אחרת כמות החלב מתמעטת. הנקה שמתקיימת גם בבית וגם מחוץ לבית מאפשרת רצף הנקה ושמירה על שגרת יום ומגבירה את הסיכוי שההנקה תצליח להתקיים לאורך זמן. מכאן שמקומות ציבוריים ואנשים התומכים באימהות מיניקות גם מחוץ לבית, תומכים בקידום בריאותם של האם והתינוק.

מהי סביבה מאפשרת הנקה?

סביבה בה קיימת לגיטימציה לאם להניק בהתאם לצורך של התינוק לאכול ושל האם לניהול נכון של הנקה. סביבה כזו חשובה ביותר לאימהות הבוחרות בהנקה, ומאפשרת להן לצאת מן הבית עם תינוקותיהן, לנהל שגרת חיים רגילה, לבצע קניות ולשבת בבתי קפה ובמסעדות מבלי לדאוג היכן יתאפשר להן להניק כאשר התינוק יהיה רעב.

האם בישראל יש מניעה להניק בציבור?

בישראל אין איסור חוקי המונע הנקה במקום כלשהו, ולפיכך ההנקה מותרת בכל מקום, כולל במרחב הציבורי. בחברה הישראלית קיימות קבוצות אוכלוסייה שונות ומגוונות, ובכל קבוצה ניתן למצוא כאלה שחושבים שהנקה במקומות ציבוריים היא דבר חיובי וכאלה שחושבים שלא. אימהות מניקות על מנת לענות על הצורך של התינוק הרעב ואינן מבקשות למשוך תשומת לב או לפגוע במישהו ולכן אפשר לצפות לסובלנות חברתית כלפיהן. במקומות פרטיים המיועדים לציבור (כגון בחנויות) יש לשים לב שההנקה לא תפריע בדרך כלשהיא לפעילות הרגילה.

האם במקום ציבורי ניתן לחייב להניק רק בחדר שהוא ייעודי להנקה?

חדרי ההנקה נועדו לנשים המעוניינות בכך, אולם אין בכך כדי למנוע מאימהות להניק גם במקומות אחרים בהם התינוק רעב. יחד עם זאת מקומות עסקיים רבים מעמידים אזור ייעודי לטובת נשים המעוניינות בכך.

חלב האם אינו רק מזון: הוא מספק הגנה חיסונית לתינוק. ההנקה היא בראש ובראשונה עניין בריאותי. עידוד ההנקה הינו אחד מהאסטרטגיות החשובות ביותר בבריאות הציבור להפחתת שכיחות השמנה, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם ומחלות כרוניות נוספות. כמו כן, עידוד הנקה מפחית את הנטל הכלכלי והסביבתי על המשפחה והחברה.

מדוע כדאי לבחור בהנקה? שורה ארוכה של מחקרים הראו את יתרונות ההנקה לאם ולתינוק

הפחתת תחלואה ואשפוז עקב זיהומים במערכת העיכול, דרכי נשימה, אזניים, ועוד. ראיות לאפקט מגן של ההנקה על עודף משקל והשמנה בילדות ובבגרות.
ראיות לרמות IQ גבוהות יותר (בממוצע) בקרב תינוקות יונקים.
הפחתת סיכון לסרטן השד ולסרטן השחלות.

משרד הבריאות מעודד הנקה בלעדית עד גיל 6 חודשים, והמשך הנקה בתוספת מזון משלים להנקה עד גיל שנה ויותר, כל עוד מתאים לאם ולתינוק.

הנקה - הבחירה שלך

מימוש ההנקה על ההיבטים הבריאותיים הכרוכים בה הינו זכות של אימהות וילדים כחלק מהזכות לבריאות, המוכרת כחלק מזכויות האדם לחיים ולכבוד, המוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובפסיקת בתי המשפט, חוקים הנוגעים למועסקים - חוק עבודת נשים התשי"ד-1954 ותקנות עבודת נשים, חוק זכויות הסטודנט, התשס"ז-2007 וכללי זכויות הסטודנט, בתקשי"ר – המחייב הקמת חדר הנקה בכל יחידה ממשלתית ובנהלים המחייבים מתן ייעוץ הנקה בבי"ח ומקדמים בי"ח ידידותיים לתינוק.

תנאים מעודדים הנקה בבתי החולים

אחת היוזמות המשמעותיות ביותר בנושא קידום ההנקה הינה היוזמה להקמת "בתי חולים ידידותיים לתינוק" Baby Friendly Hospital Initiative (BHFI) שצריכים לקיים עשרה צעדים לעידוד ההנקה:

  • העברת מדיניות הנקה באופן שגרתי לכל הצוות.
  • הקניית הכישורים הדרושים ליישום מדיניות ההנקה לכל הצוות.
  • יידוע כל הנשים ההרות על יתרונות ההנקה וביצועה.
  • סיוע לאימהות להתחיל בהנקה בתוך מחצית השעה הראשונה לאחר הלידה.
  • הנחיית האימהות בהנקה והמשכה, גם אם עליהן להיפרד מן התינוק, מסיבה כלשהי.
  • הימנעות ממתן כל מזון או משקה פרט לחלב אם, אלא אם קיימת התוויה רפואית.
  • ביצוע ביות (rooming in) למשך 24 שעות ביממה.
  • עידוד ההנקה לפי דרישת התינוק.
  • הימנעות ממתן מוצצים לתינוקות היונקים.
  • עידוד קבוצות תמיכה לנשים מיניקות והפנייתן לקבוצות תמיכה בקהילה לאחר השחרור מבית היולדות.

חומרים נוספים באתר משרד הבריאות

הנקה בתקופות חירום ודחק
אחסון והפשרת חלב אם
האכלת התינוק בשנה הראשונה
על חשיבותה של ההנקה
הנקה והאכלת התינוק, משרד הבריאות
הנקה וחזרה לעבודה
טיפים להנקה מוצלחת
מניעת קשיים בהנקה
שאיבת חלב אם
חקיקה בתחום עידוד הנקה
הוועדה לקידום הנקה