היעד: עוד 90 דקות של פעילות גופנית בשבוע. צילום: גל דרן
למה חשוב ללכת על זה
נתון אחד שמצייר את התמונה כולה: בעוד ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא לפעילות גופנית יומית למשך שעה לפחות ביום בגילאי 5-17. בפועל, רק 16% מתלמידי בתי הספר בישראל מדווחים שאכן הם מבצעים 60 דקות של פעילות בכל יום. בניגוד לעבר, ילדים כיום נמצאים שעות רבות מול מסכים, ומשחקים בחוץ לעיתים רחוקות הרבה יותר. והתוצאה: ישראל נמצאת בין המדינות המובילות בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים ומבוגרים, ובמקום האחרון בכמות הפעילו הגופנית של ילדים מבין 64 המדינות שנבדקו.
תכנית "הולכים על זה"
משרדי החינוך והבריאות פתחו במסגרת אפשריבריא את תכנית "הולכים על זה" – תכנית להוספה של 90 דקות של פעילות גופנית כחלק משגרת המוסד החינוכי החל מבתי הספר היסודי ועד לתיכון. התכנית מספקת מענה למצב שבו שעות החינוך הגופני במערכת שעות הלימודים אינן מספיקות וישנו צורך מידי להוסיף פעילות גופנית במסגרות החינוכיות מבלי לפגוע בשעות הלימודים האחרות.
התוכנית נותנת כלים לשילוב פעילות גופנית יומית שבועית וחודשית על כלל מרכיבי הכושר הגופני (אירובי ואנאירובי) כחלק ממערכי השיעור, "הפסקה פעילה", סביבה בית ספרית תומכת פעילות גופנית ועוד.
בין אם מדובר ב"מועדון ריצת/רכיבת בוקר", פעילות גופנית בשיעור אנגלית, יוגה במתמטיקה או מנופים בגוף האדם בפיזיקה, כל אחד ואחת, תלמידים, מורים וגם הורים, יכול למצוא את הדרך להוסיף 90 דקות של פעילות גופנית במהלך השבוע.
לא הולכים על זה לבד
את מסגרת הפעילות של "הולכים על זה" ניתן לשלב עם פעילויות של הורים מעשירים המעוניינים לתרום, במהלך טיולים או באמצעות טורניר בית ספרי בין הכיתות והשכבות ובין מורים ותלמידים.
ניתן להרחיב את התכנית באמצעות יוזמות חברתיות כמו שילוב פעילות עם בתי ספר לחינוך מיוחד באזור, או תכניות העשרה בשיתוף העיריות והמתנ"סים, תנועות הנוער השונות או שיתוף פעולה עם תכניות ״כושר קרבי״ כהכנה לשירות בצה״ל.
מעוניינים לקבל רעיוניות נוספים למערכי שיעור שונים או פעילויות?
"הולכים על זה"- המדריך המעשי לשילוב 90 דקות נוספות של פעילות גופנית בשבוע לתלמידים בבית הספר.
וגם – "אוכלים את זה"
תכנית נוספת אותה מקדמים משרדי הבריאות החינוך והבריאות במסגרת אפשריבריא היא "אוכלים את זה". התכנית "אוכלים את זה" מיועדת לשילוב נושאי תזונה ובריאות בשיעורים השונים דרך יצירת סקרנות ורצון להרחבת הידע, ונותנת כלים מעשיים המאפשרים לקחת אחריות על דפוסי התזונה והאכילה.
התכנית "אוכלים את זה"
כדאי לדעת
יישום התכנית "אוכלים את זה" נועד לקדם גם את הצטרפות והתמדת בתי הספר בתכנית "בתי הספר מקדמי בריאות"
לפרטים ולהצטרפות לתכנית "בתי ספר מקדמי בריאות"
מפת בתי ספר מקדמי בריאות