home icon work icon education icon city icon

פסח אפשריבריא

לנשום את הפריחה, להשלים זמן איכות עם המשפחה, וליהנות מחופשה פעילות ובריאה. גם חג האביב יכול להיות אפשריבריא.

טיולי פריחה. חג אביב אפשריבריא

רעיונות לבילוי אפשריבריא בחופשת הפסח

חג האביב הוא זמן נהדר לצאת מהשגרה ולשלב בעת הבילוי בחיק הטבע ארוחה בריאה ומזינה ופעיליות מהנות כגון הליכה בטבע ורכיבה על אופניים. ישנם הורים שממליצים גם לקחת כדור ולשחק עם הילדים, קיימים משחקים רבים שניתן לשחק בטבע כמו מחניים, כדור רשת, חיי שרה, מטקות, עמודום, כדורגל ועוד.

למשחק יתרונות רבים גם לבריאות וגם לחוויה המשפחתית. במהלך משחקי הכדור מופעל פלג הגוף העליון, ובכך הוא תורם לפיתוח סבולת לב ריאה, לחיזוק השרירים, קואורדינציה, שיווי משקל, זריזות ועוד. חופשה פעילה היא גם בריאה יותר וגם מהנה לבני המשפחה כי היא שמה את המשפחה והפעילות המשותפת במרכז החוויה.

חופשה פעילה – גם ליד הבית

גם מבוגרים אוהבים לשחק, אך בשונה מילדים הם מתקשים לשלב פעילות זו בשגרת היום יום. חופשה פעילה לא בהכרח מחייבת נסיעה מרוחקת או לקיחת ימי חופשה מרובים מהעבודה. עם המעבר לשעון קיץ- אנו זוכים ליותר שעות אור, כך שניתן להחליט על שעה של פעילות, גם אחרי יום עבודה, ולצאת לשחק עם הילדים בגינה הציבורית או בפארק הקרוב לבית.

ניתן לנצל את החג כדי ללמד את הילדים לשחק במשחקי הילדות עליהם גדלנו. רוצים להיזכר? בדף "משחקים של פעם" ריכזנו עבורכם 60 משחקי ילדות (עם ובלי כדור, לבית, לחצר, ועוד) ובהם שבע על הקיר, חמש אבנים, דג מלוח ורבים אחרים. נשמח שתשתפו אותנו במשחק האהוב עליכם.

חג הפסח הוא הזדמנות להשלים זמן איכות עם משפחה

חופשת החג מהווה הזדמנות נהדרת לשבת עם בני המשפחה מסביב לשולחן, לשוחח על חוויות היום יום ולדון בנושאים שהיינו רוצים לשתף ולהתייעץ עם בני המשפחה. לקיום ארוחות משפחתיות יש יתרונות חשובים גם מבחינה חברתית וגם מבחינה בריאותית: ראשית, הארוחה המשפחתית יכולה לעודד אכילה של מזונות בריאים יותר כיוון שבדרך כלל יש מגוון גדול יותר של מזונות על השולחן. הילדים יכולים לבחור מהם, להיחשף למאכלים חדשים וגם להיות מושפעים מבחירת המזונות של השותפים לארוחה. כך הילדים יכולים לפתח הרגלי אכילה בריאים יותר כבר מגיל צעיר, ולהפחית בצריכת המזונות עתירי קלוריות, סוכרים, שומנים ומלח[1].

מחקרים רבים מתארים את חשיבותה של הארוחה המשפחתית ומראים כי ילדים שאכלו ארוחות משפחתיות לפחות שלוש פעמים בשבוע היו בעלי סבירות גבוה יותר לאכול מזונות בריאים ולהיות בעלי הרגלי אכילה בריאים יותר. השיחות סביב השולחן מאפשרות תקשורת טובה יותר בין ההורים וילדיהם, כך שההורים עשויים להיות מעורים יותר בחיי היום יום של ילדיהם[2]. הורים רבים בישראל מספרים שהם נוהגים לשבת לארוחות משפחתיות לאורך חופשת החג, לשתף בחוויות היום יום ולבלות זמן משפחתי עם הילדים.

טיפים והמלצות לתזונה בריאה יותר בפסח

  • מצות: המצה הריבועית המוכרת, עשויה לרוב מקמח חיטה (לבן) ומעט מים. במצה אחת יש כ-160 קלוריות, שווה לכמות האנרגיה הנמצאת בשתי פרוסות לחם, אך משביעה הרבה פחות. אם ניתן, כדאי לנסות את המצות מקמח מלא, העשירות בסיבים תזונתיים וגורמים לתחושת שובע לאורך זמן. אפשר גם לנסות 'מצה קלה', המכילה כ-2/3 מכמות הקלוריות שיש במצה רגילה, או פריכיות אורז (לאוכלי קטניות).
  • בחנויות ובמאפיות ניתן למצוא לחמניות כשרות לפסח על בסיס קמח מצה, קמח תפו"א, קמח אורז, קמח שקדים וכדומה. חשוב לזכור ולקחת בחשבון כי במקרי רבים הלחמניות האלה מכילות כמויות גדולות במיוחד של שמן ושל ביצים.
  • תפוח אדמה ובטטה מהווים חלק מרכזי בתפריט העדות שבהן שלא אוכלים קטניות ואורז. כדאי להעדיף תפו"א אפוי בתנור או מבושל על פני מטוגן.
  • אם אתם כן נוהגים לאכול קטניות בחג – אפשר להכין תבשילים, מרקים וסלטים עשירים בחלבון ובסיבים – מעדשים, חומוס, שעועית, מש, פול, אפונה יבשה, פולי סויה ותורמוס. החלבונים שבקטניות יכולים להיות תחליף צמחוני בריא, טעים ומשביע למנות הבשריות שארוחות החג גדושות בהן.

לקריאה נוספת

המלצות תזונה לפסח באתר אגף לתזונה, משרד הבריאות

מקורות

[1] המשפחה והתנהגות האכילה-מתוך מאמרה של פרופסור מוריה גולן שחף, מרכז לטיפול כוללני בהפרעות אכילה ובדמוי גוף בקהילה, תל אביב Nutrition Reviews, 2004; 62, 1; 39-50

[2] CASA. (2011). The importance of family dinners VII. The National Center on Addiction and
Substance Abuse, Columbia University