home icon work icon education icon city icon

חנוכה אפשריבריא בגן הילדים

מסיבת החנוכה בגנים יכולה להיות בריאה יותר ומהנה יותר כשהילדים, ולא הממתקים, הם מרכז החוויה.

נתוני התזונה היומית מבוססים על נתוני מחלקת התזונה של משרד הבריאות. מתייחס לתצרוכת יומית מומלצת לילדים בגילאי 3-5.

בשנים האחרונות, כמעט מבלי ששמנו לב חג האורים נהפך לחג הממתקים. אריזות מיוחדות, כמו לדוגמה הסביבון, אחד מסמלי החג, שהפך מצעצוע למיכל של ממתקים וחטיפים. בדיקה שלנו מגלה שבחטיפים והממתקים האלה מסתתרות כמויות עצומות של סוכר, שומנים וקלוריות מיותרות: עד 30 גרם שומנים ו-643 קלוריות, שהן כ-45% מכמות הקלוריות היומית המומלצת לילדים בגילאי 3-5.

אבל אפשר גם אחרת: לאחרונה יותר ויותר גנים ברחבי הארץ בוחרים לחגוג את חג החנוכה עם כיבוד בריא יותר. גם הגן שלכם או של ילדיכם יכול להצטרף לקבוצה הגדולה של גני הילדים ברחבי הארץ שנוהגים לחגוג עם כיבוד בריא יותר בחגים וגם לאורך השנה.

איך חוגגים בריא יותר?

לא צריך לוותר על מאכלי החג המסורתיים (סופגנייה, לביבה) כדי לחגוג את חג החנוכה בצורה בריאה יותר בגן. אפשר וכמובן כדאי, לוותר על כל ה"תוספות" של חטיפים וממתקים מתועשים בהצטרפו עם השנים, ואם רוצים – גם מגשי ירקות או פירות חתוכים וצבעוניים.

מתנות לילדי הגן בחג החנוכה

ישנם גנים בהם נוהגים לחלק לילדים מתנות לחנוכה על תקן "דמי חנוכה", שמתחבר פעמים רבות לממתקים. צוותי גן רבים תרים אחר המתנה המתאימה ביותר לחג כזו שתהיה בעלת משמעות, מהנה, שתתאים למסגרת התקציבית, תרשים את הילדים וההורים וגם לא תזיק לבריאות. למשל מעות חנוכה בצורת מטבעות מנוילנים שהילדים יוצרים עם צוות הגן- צד אחד נראה כמו מטבע והצד השני כולל ציור של הילד.

לא צריך לוותר על מאכלי החג המסורתיים כדי לחגוג את חג החנוכה בצורה בריאה יותר בגן

גנים רבים ברחבי הארץ בוחרים לחגוג את חג החנוכה עם כיבוד בריא יותר- תוך שמירה על מאכלי החג המסורתיים כמו סופגניות ולביבות, אך ללא ממתקים, חטיפים או שתייה ממותקת. הנה כמה המלצות מהשטח:

  • תל אביב: הצוות וההורים החליטו יחד לבחור במתכונים בריאים יותר של סופגניות או לביבות, ואחת האימהות התנדבה להכין סופגניות קטנות על בסיס יוגורט לכל הילדים. גן אחר בעיר מציע לשמור על מאכלי החג המסורתיים מבלי להפוך את החגיגה לסעודת ממתקים- "סופגנייה ולביבה זה בסדר, אבל אין צורך לקנות את הסביבונים שמכילים ממתקים". הצוות מדגיש ש"זה לא חלק ממצוות החג וזה פשוט מיותר".
  • בלפוריה: הגננת והילדים מגישים בחגיגה סופגניות ולביבות אפויות שמכינים ביחד עם הילדים. הגננת מספרת ש"ביום שישי של החג – במקום חלות, אופים עם הילדים סופגניות קטנות". הילדים לשים את הבצק וחווים את החוויה של יצירת מאכלי החג. כמובן שהגודל של הסופגנייה קטן יותר מסופגנייה רגילה.
  • קריית גת: גם כאן מאמינים בסופגניות קטנות יותר- מתוצרת בית, ובנוסף צוות הגן בשיתוף עם ועד ההורים העדיפו לקחת את הכסף שהיו מוציאים בעבר על ממתקים ולהשקיע אותו בפעילות חווייתית לילדים.
  • עין חרוד איחוד: ההורים החליטו שחשוב לוותר על הממתקים בחגיגת חנוכה, לדברי אחת האימהות "אי אפשר למנוע מהילד שלך לאכול את הממתקים כשזה מול העיניים שלו ולכן אני חושבת שצריך לכבד את הילדים בסופגנייה אבל לוותר על החטיפים המלוחים והממתקים". היא מסבירה שאפשר לכבד את הילדים במגש של פירות וירקות והם נהנים באותה מידה.

הראיונות עם ההורים נערכו על ידי צוות המחקר של התכנית לשיווק חברתי שיתופי של החוג לתקשורת, הפקולטה למדעי החברה, אוניברסיטת תל-אביב במסגרת אֶפְשָׁרִיבָּרִיא.

לקריאה נוספת

המלצות לחנוכה בריא יותר באתר האגף לתזונה של משרד הבריאות