home icon work icon education icon city icon

תזונה בריאה: הדרך שלך לחזק את מערכת החיסון

החיסונים לקורונה כבר כאן, ועדיין: לתזונה שלנו תפקיד חיוני בחיזוק הגוף ומערכת החיסון, ובהגנה מפני מחלות כרוניות וזיהומיות

הקשר שבין תזונה בריאה לעמידות הגוף

החיסון החדש כנגד וירוס הקורונה העלה שוב לכותרות נושאים הקשורים בתפקודה של מערכת החיסון, המגנה עלינו מפני מחוללי מחלה כגון חיידקים ווירוסים. כמו כל מערכת אחרת בגוף, גם פעילותה של מערכת החיסון דורשת השקעת אנרגיה ותלויה במרכיבים חיוניים לפעילותה התקינה המתקבלים מהמזון שאנחנו אוכלים: חומצות שומן, מרכיבי חלבון, ויטמינים ומינרלים (ובהם בין היתר הוויטמינים A, E, C, D, B אבץ וסלניום). "אספקה" קבועה ושוטפת שלהם, ובכמויות המתאימות, תומכת בפעילות מערכת החיסון ומורידה את הסיכון לזיהומים.
התזונה אף משפיעה על הרכב חיידקי המעיים - המיקרוביום, שמחקרים רבים קושרים בינו לבין תפקוד מיטבי של מערכת החיסון. מחקרים מראים על קשר בין המצב התזונתי לבין תגובת הגוף לחיסון שפעת (יש לזכור כי מצבים שונים קשורים בירידה של היכולת החיסונית כגון גיל ומשקל).

תזונה בריאה מסייעת לחיזוק המערכת החיסונית

מכל הסיבות שהוזכרו כאן, תזונה בריאה חיונית להגנה מפני וירוס קורונה ולהתמודדות עימו. ולהפך, חסרים תזונתיים, תת תזונה, תזונה לא מאוזנת והשמנה פוגעים ביכולת זו. למרבה הצער, המציאות שכולנו חיים בה החל מחודש מרס 2020 וכוללת הגבלות רבות על הפעילות והתנועה, סגרים, מתח, לחץ ואפילו חרדה, מביאה במקרים רבים לשינויים לא ממש חיוביים באורח החיים – ובתזונה. במשפחות רבות מדווחים על פגיעה בהרגלי אכילה בריאים ומעבר למזון פחות בריא. בחלק מהמחקרים מדובר על עליה של 4.5 ק"ג בממוצע במשקל בקרב חלק ניכר מהאוכלוסייה. לשינויים אלו בדפוסי האכילה השלכות מזיקות נוספות ורבות על הבריאות כגון עלייה בסיכון לסוכרת, למחלות לב וכלי דם ועוד.

חשוב לדעת

במחקרים רבים נמצא כי השמנת יתר, חסרים תזונתיים (בעיקר בוויטמינים ומינרליים) וסוכרת פוגעים ביכולת הגוף להתמודד עם מחלות, כולל הקורונה ואף קשורים בסיבוכי המחלה וסיכוני התמותה ממנה.

אז מה אפשרי – ובריא לעשות?

עקרונות התזונה הבריאה לפי ההנחיות התזונתיות בישראל. זה הזמן לפעול ליישמם כחלק משגרת ההתמודדות עם מגפת קורונה:

  • מעדיפים: מזונות מהצומח, טריים ועונתיים.
  • מגוונים: במהלך היום בשמן זית, קטניות, אגוזים, שקדים וזרעים, טחינה, מוצרי חלב או תחליפיו.
  • משלבים: לאורך השבוע מזונות עשירים בחלבון: עוף, ביצים ודגים.
  • מתבלים: במידה ובעלים ובעשבים טריים.
  • בוחרים: במזונות עם הסמל הירוק.
  • נמנעים: מקניית מוצרים המכילים כמות גבוהה של שומן רווי, סוכר ו/או נתרן. תוכלו לזהות אותם בקלות באמצעות המדבקות האדומות. לחצו לרשימת קניות בריאה
  • מבשלים: מכינים ארוחות בעצמנו, בבישול ביתי, ואוכלים יחד. ארוחות משפחתיות תורמות לגיבוש הרגלי אכילה בריאים יותר וגם מחזקות את הקשרים המשפחתיים.

לקריאה נוספת

שאלות ותשובות בנושא תזונה בתקופת קורונה, באתר משרד הבריאות
הנחיות להורים לשמירה על אכילה בריאה בתקופת קורונה, באתר משרד הבריאות
לקריאת ההנחיות התזונתיות הלאומיות
בטחון תזונתי ונגיף קורונה – אתר משרד הבריאות