המלצות למדיניות, חקיקה ורגולציה
המלצות לסביבה פיזית ומרחב ציבורי
המלצות ליישום במסגרות עירוניות
פרסום מדיניות רשמית בנושא תזונה בריאה
מסמך המדיניות הכולל הצהרת כוונות, תחולה ואחריות מנהלית ומתייחס לאימוץ ועידוד תזונה בריאה/מ.ב.ט.י.ח.ה – כמסמך עצמאי או כחלק מתכנית בריאות/תזונה כוללת. נכלל בתנאי הסף להצטרפות לתכנית 'אפשריבריא בעיר'.
המלצות לכלים
מדריך לביטחון תזונתי בעיר/ברשות
הצהרה פומבית וחתומה על ידי ראש העיר.
אפשריבריא ברשות: תבנית לכתיבת מדיניות.
דוגמאות
יישום תכנית "בתיאבון" ואמנת מילנו בעיריית ת"א
קליבלנד אוהיו - קואליציית המזון: נציגי המגזר הציבורי, פרטי, שלישי, אוניברסיטה, אנשי חקלאות, בריאות וחינוך. יצירת אמנת מזון שאושרה במועצת העיר. עמוד 32 עמ"ת
צפון קארליה, פינלנד: שילוב ידיים סקטור ציבורי, פרטי ומגזרים שונים, יחד עם מדיניות ממשלתית - הוביל לשינויים מיטיבים רבים, ביניהם שילוב ירקות ופירות, הפחתת מוצרים מן החי ועוד. תוך 5 שנים פחת שיעור התמותה ממחלות לב ב-75%! להרחבה, עמ"ת, עמוד 33
התייעצות עם תזונאי מוסמך בכל התכניות הכוללות התערבות תזונתית
נכלל בתנאי הסף להצטרפות לתכנית 'אפשריבריא בעיר'
עמידה בכל חוק, תקנה או חוזר מנכ"ל העוסק בהזנה ובטיחות מזון
מחויבות הרשות להטמעה ובקרה במוסדות שבתחומה, גם במקרים שבהם האכיפה אינה באחריותה הישירה (במוסדות חינוך וכיוצא בזה). עידוד ותמרוץ בקרב המוסדות ואנשי מקצוע לצמצום פערים קיימים ועמידה בחוקים במסגרות. נכלל בתנאי הסף להצטרפות לתכנית 'אפשריבריא בעיר'.
קביעה ופרסום מדיניות בנושא היצע מזון בריא ובטוח במוסדות ובמרחבים שבאחריות הרשות
מיפוי ספקים וגורמים רלוונטיים, שינוי נהלים, מדיניות כתובה, הנחיות לאישור תקציבי, שינויים של מכרזים וכיו"ב לשינוי אספקה ו/או מכירה של מזון, הנחיות לליווי, הכשרה ובקרה בכל מקום בו מוגש או נמכר מזון: הסעדה (קייטרינג), מכונות ממכר מזון/שתייה, מזנונים, קיוסקים, מטבח עירוניים/קהילתיים, מדיניות לעידוד הנקה.
המלצות לכלים
הנחיות, המלצות ואמות מידה לשירותי הסעדה, הזנה ומכונות ממכר:
- תכנית ההזנה ברשות המקומית. מאגר חוזרי מנכ"ל.
- ספקים אֶפְשָׁרִיבָּרִיא: המלצות ואמות מידה לשרותי הסעדה.
- אֶפְשָׁרִיבָּרִיא: איך להפוך את המוצרים במכונות האוטומטיות לבריאים יותר.
- מזנון אֶפְשָׁרִיבָּרִיא: המלצות ואמות מידה למזנון/קיוסק.
- כיבוד בריא בישיבות, כנסים, ימי עיון ואירועים היזומים ע״י משרד הבריאות - חוזר מנכ״ל
דוגמאות
דוגמאות בתחום ג' - מסגרות עירוניות
קביעה ופרסום מדיניות של הגשת כיבוד בריא ומים באירועים, בכנסים ובישיבות שבאחריות או במימון הרשות
שינוי נהלים, מכרזים, הנחיות לתקצוב. הדרכה וליווי מטעם הרשות בנושא עמידה בהנחיות ההזנה לספקים
המלצות לכלים
המלצות לשינוי מדיניות בנושא כיבוד: כיבוד לישיבות, סמינרים, כנסים ופגישות עבודה [נציבות שירות המדינה, אגף בכיר הדרכה, עדכון פברואר 2019].
דוגמאות
אשדוד – נוהל הגשת מזון בריא בעירייה ובמוסדות העיר. עמ"ת, עמוד 34
הנגשת מי שתיה ומים קרים ברחבי העיר
מתקני מים קרים ושילוט, כולל מתקנים למילוי בקבוקים רב-פעמיים
המלצות לכלים
לחקיקה והנחיות רלוונטיות – ראו "תחום ב' – מרחב ציבורי".
קביעת מדיניות האוסרת על פרסום ומתן חסויות למזון מזיק באירועים באחריות הרשות, במיוחד כאלו הכוללים ילדים
איסור פרסום, שיווק וקידום מכירות של חברות מסחריות של מזון מהיר ומשקאות ממותקים. חיבור מקומי עם קמפיינים לאומיים.
קיום תהליכים המשתפים את התושבים בפעולות והחלטות הנוגעות לקידום תזונה בריאה
קיום שולחנות עגולים, רצוי כבר משלב התכנון, תוך שיתוף הציבור בכל תחומי העשייה העירונית בנושא.
דוגמאות
טורונטו - מועצה למדיניות המזון TFPC, גישת "מערכת מזון ממוקדת בריאות", להבדיל מגישת המזון כעסק. עמ"ת, עמוד 30-31
הנגשת מי שתייה ומים קרים ברחבי העיר ובתוך מוסדות לרבות חינוכיות
הקמת תשתית לשתיית מים בעיר - מתקני מים קרים ושילוט, כולל מתקנים למילוי בקבוקים רב-פעמיים.
החלת החוקים, תקנות והמלצות בנושא תזונה בכל מוסדות הרשות
תזונה בריאה במרחב הציבורי - בהתאם למדיניות ובמוסדות באחריות הרשות
המלצות לכלים
ראו תחום א' - מדיניות
הגשת מזון בריא בקיוסקים ובמכונות ממכר מזון במקומות ציבוריים שבאחריות הרשות המקומית
קיוסקים, מכונות ממכר, כיבוד בריא
המלצות לכלים
ראו תחום א' - מדיניות
הגשת כיבוד בריא ומים באירועים אשר באחריות או במימון הרשות המקומית
ראו תחום א' - מדיניות
המלצות לכלים
ראו תחום א', ובפרט:
כיבוד בריא בישיבות, כנסים, ימי עיון ואירועים היזומים ע״י משרד הבריאות - חוזר מנכ״ל
הנגשה פיזית וכלכלית של פירות, ירקות ומוצרי מזון בריא לאוכלוסייה – במרחב הציבורי
הקמת תשתיות לשוקי איכרים ושוקי מזון בריא ללא פערי תיווך. עידוד וקידום אימוץ "תו הלחם –אפשריבריא" בקרב מאפיות מקומיות (קטנות ובינוניות) במטרה להרחיב צריכת לחם מקמח מלא. פעולות להעלאת תחרות והנגשת שווקי ירקות ופירות טריים במחירים נגישים, למשל: הקצאת שטחים לחקלאות מקומית
המלצות לכלים
היתרונות התזונתיים בצריכת קמח מלא
רשימה מעודכנת של יצרנים ומוצרים נושאי תו אפשריבריא
קמח מלא: נייר עמדה מפורט מ-2012
דוגמאות
לשכת בריאות צפון.
ת"א - תכנית "בתיאבון".
שת"פ עיריית ת"א עם בי"ח איכילוב והצבת 3 מכונות פרי-טרי.
עידוד והקמת גינות מאכל ונטיעת עצי פרי במסגרות, מוסדות, מתקנים עירוניים ומרחבים ציבוריים
יצירת חיבור עם מקור האוכל והגדלת הצריכה בעקבותיו. גינות ירק, צמחי תבלין קהילתיות, גינות ורטיקליות לשימוש הכלל, נטיעת עצי פרי / יערות מאכל, סיורים עירוניים בגינות קיימות עם קטיף, הדרכה כיצד להקים ולטפח גינת מאכל.
עידוד רשתות מזון וקמעונאים מקומיים להנגשת מזון בריא ולבניית סביבה המאפשרת בחירה בתזונה בריאה
שיתופי פעולה עם בתי עסק , סלי מזון, מיזמים לעידוד רשתות מזון וקמעונאים לשינוי סביבה ועידוד צריכה בריאה בחנויות: עיצוב החנויות כך שהבחירה הבריאה תהיה הזמינה ביותר והזולה ביותר. תמריצים להשגת תו הלחם, ייזום מבצעים של סל מזון משפחתי בריא שבועי של רשתות המזון ומרכולים שכונתיים.
דוגמאות
קרלייל, אנגליה – תחרות מזון בריא בין עסקי המזון בעיר. העונים על הקריטריונים קיבלו תו זהב או תו סטנדרטי והדביקו בחלונות הראווה. שמות העסקים הזוכים נרשמו גם באתר העירייה. בנוסף, אמנת מזון. חוברת עמ"ת, עמוד 31-32
מכבי שירותי בריאות –"מכבי בריא בסופר": סיור מודרך עם תזונאית קלינית
עידוד והטמעת הרגלי תזונה בריאה באמצעות פעילויות קהילתיות חווייתיות במסגרות שונות כגון מתנ"סים, מסגרות חינוכיות, מקומות עבודה, ובמרחב הציבורי, כגון פארקים
המלצות לכלים
מומלץ להסתנכרן עם קמפיינים ארציים
מומלץ להצטייד בחומרי הסברה זמינים כבר מהפעולה הראשונה
הקפדה על קיום תכניות שמתאימות לקהלי יעד שונים לרבות לאוכלוסיות מיוחדות
דוגמאות
קורק, אירלנד – מסורת של "סעודות רחוב" להיכרות בין הקהילה ועם ספקי מזון מקומיים. עמ"ת, עמוד 32
אשדוד: סיירת "מקרר בריא", קמפיין אשדוד שותה מים
יקנעם: פתיחת מטבח קהילתי המעביר סדנאות בישול
מודיעין עילית, עמוד 83 – פתיחת מטבח לימודי כמוקד לפעילות בריאות בעיר, כולל הכשרות וסדנאות לכלל הקהילה
קריית שמונה, עמוד 100 – מטבח או, מפגשי בישול חווייתי להורים וילדים – קידום תזונה תוך חיזוק הקשרים
הנקה: קיום מדיניות, נהלים וזכויות לעידוד הנקה ולסביבה מאפשרת הנקה
עידוד הנקה ושאיבה על ידי יצירת סביבה מאפשרת הנקה – חדרי הנקה. קידום הקצאת חדרי הנקה ושאיבה במוסדות ציבוריים ובמרחב הציבורי. שיתופי פעולה עם טיפות החלב.
המלצות לכלים
שבוע ההנקה – סנכרון עם קמפיינים של משרד הבריאות, בתי חולים, קופות חולים, טיפות חלב ועוד
להדפסה - עידוד הנקה במקום העבודה ובמוסדות לימוד: פוסטר מספר 1| פוסטר מספר 2 | פוסטר מספר 3
זכויות מועסקות וסטודנטיות בנושא הנקה
נייר עמדה: תמיכה בהנקה במסגרות עבודה ולימודים
הנגשת מידע בנושא תזונה בריאה ומקיימת בכל מהלך החיים, כנושא עצמאי או כחלק ממכלול נושאי בריאות אחרים – לכלל התושבים, ספקי מזון ומקבלי החלטות
אתר הרשות: יצירת לשונית ייעודית ו/או הפניה מהעמוד הראשי. יצירה והפצה של חומרי הסברה ועידוד לצריכת מזון בריאה. הסברה באמצעי תקשורת מגוונים ככל הניתן, ביניהם: מסכים ברחבי העיר | אתר | רשתות חברתיות ובלוג מקומי של הרשות – עדכונים וטיפים שבועיים | שלטי חוצות מקומונים | דיוור ישיר | דפי ארנונה | הנגשת יישומונים רלוונטיים. מומלץ לסנכרן פעילות עם קמפיינים ארציים. מומלץ להשתמש בחומרי ההסברה הקיימים של משרד הבריאות או גורם מוסמך. פיתוח חומרים עצמאיים בנושא תזונה ייעשו על ידי דיאטנית מקצועית.
המלצות לכלים
הכשרת תזונאים שיתמחו בתזונה עירונית
חיבור בין חקלאים וספקי מזון לתושבים ולבתי ספר.
תמיכה בגינות קהילתיות, משרד החקלאות
המלצות ליישום ביתי של כלל התושבים: חוברת עמ"ת, עמוד 25-29
תזונת ילדים ובני נוער בבית ובבית ספר
נושאים מומלצים:
תזונה ים תיכונית – הנחיות, טיפים ומתכונים
עידוד צריכת מזון מתוצרת מקומית
דוגמאות
אשדוד: נאמני בריאות בבתי ספר. חוברת עמ"ת עמוד 34-45
פיקניק משפחתי: "הרשות קוראת לכולם לנצל את הפארקים כדי לעסוק בפעילות גופנית ולאכול בריא במרחב הציבורי".
"אשדוד שותה מים" / "גם אני שותה מים" – קמפיין על 200 שלטי חוצות, בדפי הארנונה ובאתר העירייה בתחילת כל קיץ.
אשדוד: תכנית "המזונות הקסומים" לכיתות א'-ב' – הטמעת ערכי אורח חיים ותזונה בריאים. עמ"ת, עמוד 35
עידוד צריכת מזון בר קיימא ומזעור בזבוז מזון, מחזור
ניצול יעיל של עודפי מזון, שותפויות של בתי אוכל, עידוד הקמת קומפוסטרים (מדשנות) והדרכה, שימוש חוזר בפסולת.
המלצות לכלים
The natural Step Israel - עמותה למניעת בזבוז מזון.
הפיכת מסגרות שונות למקדמות בריאות. החלת החוקים, תקנות, אמות מידה והמלצות בנושא תזונה בכל מסגרות ומוסדות החינוך ברשות
קביעת תכנית כוללת לקידום תזונה (ופעילות גופנית), לרבות מיפוי והגדרת יעדים, הכשרה וליווי של סוכני השינוי
המלצות לכלים
חוקים והנחיות גורפות, כולל:
- הרכב מזון, מכירה במזנונים, קיוסקים ובמכונות ממכר, הסעדה, כיבוד בפגישות ואירועים ועוד.
- הכשרה וליווי של סוכני השינוי בכל מסגרת.
- עידוד מוסדות חינוך פורמליים ולא פורמליים להחזרת לימודי חקלאות, תזונה ובישול.
חוזר מנכ"ל ממשרד החינוך – הזנה וחינוך לתזונה נכונה במוסדות החינוך
גנים, צהרונים ובתי-ספר:
- בקרה ופיקוח תברואי על שינוע מזון למוסדות.
- פיקוח על מזנונים.
- פיקוח על הרכב המזון ודרכי הובלתו, אחסונו והגשתו במשפחתונים ובצהרונים הרשותיים.
דוגמאות
אשדוד: קול קורא לכל מוסדות החינוך והמתנ"סים להוציא מכונות שתייה ממותקת; מכרז עירוני לפתיחת קפיטריות בריאות במוסדות החינוך, תוך עמידה בחוק הזנת ילדים ובליווי תזונאית. חוברת עמ"ת עמוד 34-35
אום אל פאחם: שיפור איכות המזון בקיוסקים בבתי ספר על יסודיים. בליווי דיאטנית קלינית, כולל שינוי המכרז והדרכה לבעלי הקיוסקים והקמת עמותה אחראית. חוברת עמ"ת, עמוד 36
בתיאבון, עיריית תל אביב – במסגרת אימוץ אמנת מילאנו, תכנית מקיפה לעידוד תזונה בריאה יותר בגנים, בתי ספר, צהרונים, מרכזים קהילתיים, היכלי ספורט, תנועות נוער. להרחבה וגם עמ"ת עמוד 41-45.
קידום תזונה בריאה במסגרות לגיל הרך: טיפת חלב, גנים, מעונות יום, משפחתונים, צהרונים
קידום תכנית מערכתית בנושא חיים פעילים ובריאים, ותזונה בפרט. נטיעת גינות מאכל בגנים. צחצוח שיניים מונחה ומשותף. עבודה משותפת של המתאם ברשות עם אנשי חינוך בגיל הרך, שולחנות עגולים, הכשרה, ליווי סוכני שינוי.
המלצות לכלים
המלצות תזונה לגיל הרך, אתר משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים
לאכול ולגדול: תדריך להזנת תינוקות פעוטות וילדים במסגרות חינוכיות (מגיל 3 חודשים עד גיל 5 שנים)
דוגמאות
חיפה לשכת בריאות – תו המעון
ירושלים: פיילוט "ארוחה עשר" בגנים, ביוזמת הורים ובתמיכת סגנית ראש העירייה. תפריט בריא ל-15 גנים שאומץ על ידי העירייה בכל הגנים והצהרונים. עמ"ת עמוד 38-39
הרצליה: מהפכת התזונה בצהרונים – אבטחת איכות תזונתית ותברואתית. חוברת עמ"ת עמוד 37
הפיכת כל גני הילדים והמעונות ברשות למקדמי בריאות – אפשריבריא
יישום מדיניות גן מקדם בריאות נגזרת ממודל בתי ספר מקדמי בריאות ומטרתה ליצור תשתית לשילוב בריאות.
איתור אוכלוסיות בסיכון תזונתי ואוכלוסיות עם צרכים מיוחדים בקהילה וגיבוש מענה הולם ומניעה
יצירת מנגנון טיפול מערכתי-כוללני בשיתוף עם הרווחה למתן מענה תזונתי ומזוני הולם: מניעה וטיפול. הן במסגרות מוגדרות ככאלו והן במסגרות לציבור הרחב, כגון: ילדים, נערות בחוגי ספורט, נשים בגיל הפוריות, פגועי נפש, קשישים, עניים, אוכלסיה בסיכון.
המלצות לכלים
דוגמאות
אשדוד: עושים סדר בצלחת – הזנת ילדים בעיר. בכל המסגרות כולל גנים, משפחתונים, מעונות יום, צהרונים, בתים חמים. תיקון ליקויים ובניית תכנית השתלמות מקיפה למבשלות בנושאי תזונה. חוברת עמ"ת עמוד 35
מועדוניות רווחה וחינוך (עד גיל 12) ופנימיות
יצירת מנגנוני הכשרה, ליווי של סוכני שינוי.
הפיכת כל בתי-ספר ברשות למקדמי בריאות – אפשריבריא
בתי ספר מקדמי בריאות הם יוזמה משותפת של משרד החינוך ומשרד הבריאות, ובמסגרתה מוענקים כוכבי הצטיינות לבתי ספר שעומדים בסטנדרטים בריאותיים גבוהים. מינוי מוביל בריאות בכל בית ספר.
עידוד פעילות לקידום תזונה בריאה במערכת החינוך, ללא תלות אם ביה"ס/גן הוא מקדם בריאות
ניתן ליישם מגוון רחב של תכניות מערכתיות, שיעורים, פרויקטים ושילוב תכנים לתלמידים ולהורים. למשל: ימי שיא של תזונה בריאה (בישול, לימוד, אכילה) בשיתוף תזונאים, יצרנים מקומיים ואנשי מקצוע נוספים, עידוד אכילת ירקות ופירות משותפת לאורך היום, הכשרת תלמידים כנאמני בריאות, הקמת גינות מאכל, שילוב תזונה בעבודות חקר, ליווי תזונאי בית ספרי למהלכים נבחרים.
המלצות לכלים
דוגמאות
אשדוד: נאמני בריאות, אוכלים בריא ב-10, כולל מדבקות "אופס, נתפסתי אוכל בריא!" ופרסים, עמ"ת 34-35
קידום מזון בריא בקייטנות ומחנות קיץ/חגים- ילדים ונוער/מתנ"סים/מרכזים קהילתיים
שיתופי פעולה.
המלצות לכלים
דוגמאות
ראשל"צ: עושים סדר בצלחת, תכנית "מפתחות הקסם לתזונה בריאה". עמ"ת עמוד 39-41
קידום תזונה בריאה במוסדות לגיל הזהב
מרכזי יום לקשיש ,בתי אבות, דיור מוגן, מרכזי יום, בתים פרטיים.
הצעות ותכניות פעולה לקדם סביבות פיזיות וחברתיות המעודדות הזדקנות פעילה ובריאה
רשות ידידותית גיל היא רשות מקומית המעודדת הזדקנות פעילה ובריאה יותר, ומאפשרת שלומות (well being) בכל שלבי החיים.