מחקרים רבים נכתבו על השפעתה החיובית של הפעילות הגופנית על שיפור מדדים שונים בגוף, הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, הורדה במשקל ואפילו שיפור מצב הרוח. עם זאת, אופן ההשפעה, ככל שקיימת, של הפעילות הגופנית על המערכת המטבולית עצמה, זו שאחראית על עיכול ופירוק המזון שאנו אוכלים, ועל חילוף החומרים בגוף – נותר עד כה מעורפל במידה רבה.
מחקר שפורסם ב-2020 בכתב העת Circulation מגלה את ההשפעה המטיבה שיש לפעילות, גם על המערכת המטבולית עצמה, שמבצעת את עיכול ופירוק השומנים, החלבונים והפחמימות שאנחנו אוכלים, לאבני הבניין שהגוף זקוק להן.
המחקר, שנערך בקרב כ-1,200 מבוגרים בגילאי 50 ומעלה, ובשני סבבים לאימות התוצאות, כלל לקיחת דגימות דם במצב מנוחה, ודגימות דם נוספות מיד לאחר ביצוע פעילות גופנית מאומצת. התוצאות היו חד משמעויות: בקרב למעלה מ-80 אחוז מהנבדקים שעשו פעילות גופנית בעצימות גבוהה במשך 12 דקות, היה שיפור משמעותי ומידי בתהליכי חילוף החומרים בגופם. 502 מתוך 588 מדדים מטבולים שונים שנבדקו הראו הבדל משמעותי, ובהם: תנגודת אינסולין טובה יותר, שיפור בקצב שריפת השומנים, בזרימת הדם, מדדים המקושרים לתחלואת לב וכלי דם, ולמערכות שאחראיות על טיפול במצב דלקתי.
חשוב להדגיש כי ההשפעות המיטיבות של הפעילות נמדדו הן בגברים והן בנשים, וכן במיוחד באנשים בעלי אינדקס מסת גוף (BMI) גבוה – המהווה אינדיקציה להשמנת יתר ולעודף משקל. מדובר בחדשות מעודדות במיוחד על היכולת של כל אחת ואחד מאיתנו לשפר את תפקוד הגוף, באמצעות פעילות גופנית, שגם אם היא מאומצת, מדובר בפרק זמן קצר יחסית של 12 דקות בלבד.