בשנת 2014 יצא לדרך מהלך ייחודי ופורץ דרך בשוק המזון הישראלי, שנמשך גם כיום: תו המזון "זה אפשריבריא". ביוזמת האגף לתזונה ושירות המזון במשרד הבריאות, ובמסגרת התכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים "אפשריבריא" גובש התו שנועד לאפשר לצרכנים בחירות בריאות יותר בנקודות המכירה, לעודד ייצור וצריכה של לחמים בריאים יותר ובכך גם להשפיע על המחירים.
מהלך חדשני זה של רגולציה וולונטרית נועד לסייע לצרכן לבחור בצורה מושכלת לחמים בעלי עדיפות מבחינה תזונתית, העשירים ברכיבי תזונה חיוניים, ומופחתים ברכיבי תזונה מזיקים – ובמקביל לסייע ליצרנים העומדים בסטנדרטים אלה לקבל הכרה רשמית ממשרד הבריאות ומהתכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים.
תו אפשריבריא: תו בחזית האריזה
תו אפשריבריא: בחלקה האחורי של האריזה
מה נדרש כדי לקבל את תו אפשריבריא?
לחם (או לחמנייה, או פיתה), שנושאים את התו "זה אֶפְשָׁרִיבָּרִיא" – נמצאו כעומדים במדדים, שנקבעו על ידי המחלקה לתזונה ושירות המזון במשרד הבריאות:
- לפחות 80% דגנים מלאים
- עד 250 קלוריות ל- 100 גרם מוצר
- עד 400 מ"ג נתרן ל- 100 גרם מוצר
חשוב לדעת
- שימוש בתו מותנה באישור מקדים של משרד הבריאות, ואינו כלול בעלות כלשהי מצד היצרנים והמשווקים.
משרד הבריאות יצא בקריאה לצרכנים לקנות מוצרי לחם, לחמיות ופיתות הנושאים את תו אפשריבריא, ולבדוק כי במוסדות החינוך ובצהרונים של ילדיהם מגישים לחמים ומוצרי מאפה הנושאים את התו. גם תקנות התזונה בצהרונים ובבתי הספר שנקבעו על ידי משרד הבריאות ומשרד החינוך דורשות ממפעילי הצהרונים וחברות ההזנה לספק מוצרי מאפה בריאים יותר – מקמחים מלאים.
בדיקה מיוחדת שנעשתה בנקודות המכירה בספטמבר 2017 העלתה כי:
- התו מתנוסס על כ-100 מוצרים (לחמים, לחמניות ופיתות) המהווים כ-40% מהקטגוריה, של יצרנים גדולים, בינוניים וקטנים, ורשתות בתי קפה ומרכולים.
- רוב הלחמים במקומות שנבדקו הינם מקמח מלא! שיעור הלחמים מקמחים מלאים מסך מוצרי הלחם שעל המדפים ברשתות שנבדקו עומד על כ-61% ברשת שופרסל, 68% ב"אושר-עד" וכ-88% ברשת "רמי לוי שיווק השקמה".
- "תו אפשריבריא" מופיע על מעל ממחצית מוצרי הקטגוריה (42% ב-"אושר-עד", 56% בשופרסל, 73% ברמי לוי)
- השוואת מחירי לחמים מקמח מלא מעלה שהמחיר הממוצע ב-2014, טרם השקת תו אפשריבריא עמד על 17.5 ₪, המחיר ב-2017 עמד על 13 ₪, ירידה של כ-25%!
- הקריטריונים שבסיס התו (פירוט בהמשך) יצרו סטנדרט חדש לפיתוח מוצרים בתעשייה ושינו את ההיצע לצרכן.
- מתוך הלחמים שאינם נושאים תו אפשריבריא: חלק מהם עומדים בחלק מהקריטריונים: לדוג' לחם מקמח מלא אך עם כמויות גבוהות מהנדרש של נתרן (מעל 400 מ"ג) או קלוריות (מעל 250) ל-100 גרם.
- בשירות המזון במשרד הבריאות נערכה בדיקה מדגמית לבירור הצהרות היצרנים שעל בסיסן ניתן התו, כל המוצרים והיצרנים שנבדקו עמדו בקריטריונים כפי שהצהירו עליהם.
מכאן חשיבותו הרבה לצרכן של התו. הוא מאפשר בחירה מהירה, מידית וברורה בלחמים ומאפים בריאים יותר, ללא קריאה מעמיקה של רשימות הרכיבים וטבלאות הערכים התזונתיים, מפחית מאוד את החשש מזיופים (הוספת קרמל או חומרי צבע אחרים ללחמים כדי שייראו כאילו עשויים מקמחים מלאים) ומהווה תו תקן למוצרי בענף.
איך מקבלים את התו?
תו אפשריבריא - הנחיות באתר משרד הבריאות
הנחייה מס' 41522152 של שירות המזון – תו המזון "זה אפשריבריא"