לא מומלץ לדלג על ארוחות. צילום: אסנת רום
במחקר שנערך באוניברסיטת מזרח פינלנד והתפרסם ב-European Journal of Nutrition, נמצא כי ילדים שמדלגים על הארוחות העיקריות ביום (בוקר, צהריים וערב) נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות הקשורות לעודף משקל ומחלות הנובעות ממנו, ביניהן מחלות לב, כלי דם וסוכרת, כבר בגילאי 6-8.
הסיבה המרכזית לכך הייתה דילוג על ארוחות עיקריות, שתרם בקרב הילדים לאכילה מוגברת ללא שליטה, אכילה רגשית, אכילה מהירה ותחושת שובע נמוכה יותר. בנוסף, נמצא קשר בין צריכה מוגברת של משקאות ממותקים, בשר אדום ומרגרינה דלת שומן וצריכה נמוכה של שומנים מן הצומח, לבין התפתחות מחלות לב ומחלות מטבוליות בקרב ילדים.
המחקר כלל 512 בנים ובנות מפינלנד בגילאי 6-8 ללא מחלות רקע או גורמי סיכון, שהחוקרים בדקו את הרגלי האכילה שלהם, סוגי המזון שאכלו ומדדים בריאותיים כגון רמות אינסולין, סוכר, שומן וכולסטרול בדם, ולחץ דם. נמצא כי פחות ממחצית מהילדים אכלו 3 ארוחות מסודרות מדי יום. במקום זאת, חטיפים היו המקור העיקרי לאנרגיה וסוכר וכרבע מהילדים שתו משקאות ממותקים מדי יום. הילדים צרכו מזונות כמו דגני בוקר, ריבה, ושוקולד שאינם מומלצים, בשל כמויות הסוכר הגבוהות שהם מכילים. בנוסף, על אף החשיבות הרבה המיוחסת לאכילה מסודרת ולצריכת פירות וירקות על בסיס יומי בגילאים הללו, רק מיעוט מקרב הילדים אכלו באופן קבוע פירות וירקות.
החוקרים הדגישו כי אכילה לא מסודרת של ארוחות וצריכת משקאות ממותקים קשורה לסיכון מוגבר לפיתוח עודף משקל בקרב ילדים, שבתורו גם עשוי להוביל להצטברות שומנים מזיקים בדם. לכן, ממליצים החוקרים להורי הילדים על הקניית הרגלי תזונה בריאים יותר כגון הקפדה על סדר יום תזונתי, צריכת שומן צמחי במקום שומן מן החי, העדפת מים וחלב רזה על פני משקאות ממותקים והעדפת דגים על פני בשר אדום.
בנוסף לתזונה מאוזנת, במחקרים קודמים נמצא כי אכילה מסודרת של 5 ארוחות ביום מורידה את רמת השומנים הרעים והכולסטרול בדם ומשפרת את הרגישות לאינסולין בקרב מבוגרים. ואיך אצלכם? האם אתם מצליחים לשמור על שגרת אכילה משפחתית קבועה?