מה קורה לגוף שלנו בחורף? למה אנחנו כל כך רעבים? מדוע מתעורר בנו תיאבון גובר לפחמימות? והאם קיים אוכל ״מנחם״ ובריא?
בימי החורף, החשיכה יורדת מוקדם והימים מתקצרים. העלייה בשעות החשיכה משפיעה על שינויים בהרגלי התזונה, בהתנהגות ובמצב הרוח.
לפי ההסבר הביולוגי - פחות שעות אור יום, משפיעות על הפרשת ההורמונים וגורמות לירידה בכמות הסרוטונין המופרש במח. סרוטונין הוא הורמון האחראי על תחושת השובע ועל מצב רוח טוב.
החשיכה גורמת לשינוי נוסף ומשפיעה על הפרשת הורמון ״מלטונין״ (המכונה הורמון החושך). הורמון זה אחראי על הכנת הגוף לשינה. החשיפה לחושך מורידה את רמות הסרוטונין אך מעלה את רמות המלטונין, ולכן בחורף אנחנו מרגישים עייפים יותר, מדוכדכים יותר ורעבים יותר.
סיבה נוספת שגורמת לנו לחפש אוכל, לשרוף קלוריות ולרצות לחמם את הגוף – קור וירידה בטמפרטורה גורמים לנו לחפש מקורות אנרגיה. ואחד ממקורות האנרגיה הנפוצים הוא פחמימות.
מה מומלץ לאכול בחורף?
- מרקים עשירים: מחממים משביעים מזינים וקלים להכנה. למרקים ניתן להוסיף קטניות, אורז מלא ושיבולת שועל.
- דייסה חמה: ניתן להכין מדגנים שונים כמו שיבולת שועל, אורז מלא, קינואה, כוסמת וזרעי פשתן, העשירים בסיבים. תוכלו להכין את הדייסה על בסיס מים, חלב מן החי או חלב צמחי. דייסה המכילה 3 כפות שיבולת שועל חצי כוס מים וחצי כוס חלב, מכילה כ-150 קלוריות.
- דגנים מלאים: לחם מלא, שיבולת שועל, בורגול וקטניות, כגון עדשים, חומוס, סויה ועוד. כך, יקבל הגוף פחמימות, בכמות מספקת לייצור סרוטונין וגם תחושת שובע לאורך זמן.
- ירקות מבושלים או ירקות אפויים בתנור, כמו אנטיפסטי: ירקות שורש כמו קולורבי, שומר, שורש פטרוזיליה, סלרי ועוד.
- שתיית מים וחליטות צמחים: תנורים ומזגנים מייבשים אותנו וגורמים לנו לאבד נוזלים דרך העור. שתייה מספקת של לפחות 8 כוסות מים, תה או חליטות צמחים, תסייע לנו בהחזרת הנוזלים וגם בחימום הגוף.
- בין הארוחות: מנת פרי אפויה או ערמונים על האש.
- תבלינים מחממים: ג'ינג'ר (אפשר להוסיף למוקפץ), קינמון (תה או דייסה).
- מזון עשיר בויטמינים:
- ויטמין C - לחיזוק מערכת החיסון. דוגמאות למזונות עשירים בויטמין C: פלפל אדום וירוק, גויאבה, עגבניה, ברוקולי, תותים ופירות הדר.
- אבץ - מסייע בחיזוק מערכת החיסון. מצוי בין היתר בטחינה, בקטניות ובבשר.
- ברזל - כאשר רמת הברזל נמוכה, אנחנו מרגישים עייפים במיוחד. מזונות עשירים בברזל: בשר, דגים, קטניות, טחינה.
- ויטמין E - עשיר בנוגדני חמצון. מצוי באגוזים, בירקות ובבשר.
- מזון חם בבישול איטי וארוך, כמו חמין ותבשילי קדירה שונים.
- תפריט מסודר (3 ארוחות גדולות ו-2 ארוחות ביניים קטנות) יספקו לגוף אנרגיה כל 2-3 שעות.
ו…אימון כושר – יעלה את טמפרטורת הגוף וישפר את מצב הרוח.