צילום: אורן שלו
מדוע בכלל יש צורך בהמלצות תזונה מעודכנות?
הרגלי הצריכה והתזונה המודרניים מבוססים במקרים רבים על מזון מעובד ומתועש, הנאכל "על הדרך", במהירות, לא תמיד בחברת המשפחה או החברים, ובמקרים רבים מול שלל המסכים הממלאים את סביבותינו. המלצות התזונה הלאומיות, שגובשו באגף התזונה במשרד הבריאות, מבקשות להתמודד עם כל ההיבטים של המציאות הזו. לראשונה, הן כוללות לא רק רשימות של מזונות מומלצים אלא גם התייחסות לאופן בו אנו אוכלים את המזון, מקורותיו, וכן הרגלי הפעילות הגופנית שלנו.
המלצות התזונה לישראל
מעדיפים מזונות טבעיים או קרובים לצורתם הגולמית
מומלץ להעדיף מזונות טבעיים או כאלה שעברו עיבוד מינימלי (עם כמה שפחות חומרים נוספים שלא ניתן למצוא במטבח הביתי), ארוחות ביתיות ומנות טריות. חשוב לעבור לשתיית מים (אפשר להוסיף פלחי פירות לצבע ולטעם) במקום משקאות קלים ומיצים. את החטיפים והממתקים מעובדים, הרווים בשומן, נתרן (מלח) וסוכר מוסף – כדאי להחליף בירקות ופירות, מזון בהכנה ביתית, מרק, סלט דגנים מלאים וקטניות או ירקות מאודים.
תפריט מקיים והעדפת תוצרת מקומית
כאשר מרבית התפריט מבוסס על מזונות מהצומח בשילוב כמויות קטנות יותר של מזון מן החי, נגרם פחות נזק סביבתי אקולוגי מאשר תפריט המבוסס על מזון מן החי. ככל שהתפריט מבוסס על מזון טבעי יותר, כך גם קטנה כמות הפסולת שמקורה באריזות.
המעטה בסוכר ומלח
חשוב וכדאי להתרגל בהדרגה לטעם הטבעי של המזונות ולשתיית מים. כדאי ללמוד להפחית בהדרגה את השימוש במלח ובסוכר ולוותר על השימוש בתחליפים שלהם. לתיבול אפשר להשתמש בצמחי תיבול ובתבלינים טהורים מיובשים ללא תוספת מלח או חומרים אחרים. במידה ומשתמשים במלח יש להעדיף מלח מועשר ביוד.
מה וכמה? תפריט המבוסס לפי קשת המזון
ההמלצות מספקות מסגרת המלצות כללית ורחבה, המבוססת על תדירות (בכל ארוחה, בכל יום, פעם בשבוע וכד') מתוך ארבע קבוצות מזון, שאותה כל אחת ואחד יכולים להתאים לטעמים, ההעדפות וההרגלים שלהם:
- לגוון על בסיס יום-יומי: ירקות, פירות ודגנים מלאים.
- לפחות פעם ביום מכל אחת מהקבוצות הבאות: קטניות, שמנים מהצומח (כגון שמן זית, טחינה, אגוזים, אבוקדו), מוצרי חלב לא ממותקים ותחליפיהם.
- לגוון על בסיס שבועי: דגים (טריים או קפואים – לא מומלחים או מעושנים), עוף, הודו וביצים.
- עד 300 גרם בשבוע: מנת בשר אדום, עדיף רזה.
- להימנע מהמזונות הבאים או להפחית מאוד בצריכתם: מוצרי בשר מעובד, מזון ממותק, חטיפים, פיצוחים מומלחים וקלויים, עוגות, עוגיות, מיני מאפה מלוחים.
- שתיה: חשוב להתרגל לשתות מים בלבד (אפשר עם פלחי פירות לתוספת צבע וטעם), להימנע ממשקאות מתוקים ודיאט ולהמעיט בצריכה של אכוהול.
ההמלצות החדשות לחיים פעילים ובריאים
קשת המזון לתזונה בריאה: זה לא רק בריא - זה גם כלכלי, חברתי, ושומר על הסביבה
אימוץ המלצות התזונה החדשות מסייע לכלכלה, לחברה ולסביבה ומפחית נזקים אקולוגיים (כגון זיהום הנגרם משינוע למרחקים והפחתת הפסולת שמקורה באריזות). בנוסף, שילוב פעילות ספורטיבית יחד עם ההמלצות מפחית את הסיכון להשמנת יתר ולמחלות והעלויות הנלוות אליה.
יתרונות המלצות התזונה החדשות
לקריאה נוספת
בריאות בצלחת- יתרונות התזונה הים תיכונית / משרד הבריאות
תזונה ים תיכונית לקידום התזונה הבריאה - איך לבשל קטניות ודגנים מלאים?
המלצות התזונה הלאומיות החדשות / משרד הבריאות
חומרים נלווים להדפסה ולהפצה
פוסטר קשת המזון להדפסה בעברית (50*70)
פוסטר קשת המזון להדפסה בעברית - לאוכלוסייה החרדית (50*70)
פוסטר קשת המזון להדפסה באנגלית (50*70)
פוסטר קשת המזון להדפסה בערבית (50*70)
קשת המזון עם ארבעת הערכים - עברית
קשת המזון עם ארבעת הערכים - ערבית
קשת המזון - מידע מקצועי לקהל הרחב - עברית
קשת המזון - מידע מקצועי לקהל הרחב - ערבית