אצל אנשים רבים חג השבועות מזוהה בדרך כלל עם מאכלי חלב. האומנם?
חג השבועות הוא חג המסמל יותר מכל את ביכורי פרי האדמה, כלומר את היבולים הראשונים של מה שזרענו. עם הקמת מדינת ישראל, החג החל לסמל יותר מכל את הקשר שבין האדם לעבודת האדמה ולקציר התבואה שנזרעה. במשך שנים רבות החג הפך לתצוגה של ביכורי פירות, ירקות, חיטה ודגנים אחרים לצד תצוגה של כלים המשמשים לעבודת האדמה.
מלבד הבאת הביכורים, אחד המנהגים הנפוצים בחג השבועות הוא אכילה של מוצרי חלב.
מהו הקשר בין מנהגי החג לבין קשת המזון?
הירקות והפירות, יחד עם הדגנים המלאים, הקטניות ומזונות טבעיים רבים נוספים, מהווים חלק חשוב ונכבד בהמלצות התזונתיות הלאומיות של ישראל - קשת המזון. הם נמצאים בקשת הירוקה ובקשת הצהובה (עוד מידע על קשת המזון בכתבה זו: קשת המזון לתזונה בריאה).
מוצרי חלב ותחליפיהם מהווים גם כן חלק מקשת המזון, אך לא כולם. קשת המזון החדשה מתבססת בעיקר על מזונות טבעיים שמקורם בצומח, שלא עברו עיבוד, או כאלה שעברו עיבוד מינימאלי.
מוצרי חלב אשר הוסיפו להם כמויות גבוהות של סוכר ומלח, או כאלה המכילים כמויות גבוהות של שומן רווי, למשל, נחשבים למזונות שעברו עיבוד ביתר ולכן מומלץ לצרוך מהם בכמויות קטנות או לוותר עליהם כלל. חלק מהמוצרים הללו מסומנים בסימון האדום - המעיד על כך (עוד מידע על הסימון האדום בכתבה זו: הסימונים האדומים מגיעים למדפים).
לעומת זאת מוצרים כמו חלב, יוגורט ומוצרים נוספים המסומנים בסימון הירוק, יכולים להוות חלק מתזונה בריאה כל עוד הם נצרכים במתינות לפי תדירות הקשת הצהובה. בדרך כלל מדובר בכמות של עד שתי מנות חלב ליממה. ניתן להחליף מוצרים אלה בתחליפים מהצומח כמו טופו או משקה סויה ללא תוספת סוכר (עוד מידע על הסימון הירוק בכתבה זו: הסימון הירוק).
חג השבועות ידוע גם בכינויו ׳חג המים’ וזה הזמן להזכיר על חשיבות שתיית המים לבריאות שלנו.
על פי ההמלצות התזונתיות הלאומיות וכמופיע בקשת הירוקה, מומלץ לשתות מי ברז לאורך היום (עוד מידע בנושא מים בכתבה זו: מי ברז - שקוף שזה בריא).
שבעת המינים לתזונה בריאה
"כי ה' אלהיך מביאך אל ארץ טובה ארץ נחלי מים עינות ותהומות יוצאים בבקעה ובהר. ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורמון ארץ זית שמן ודבש ארץ אשר לא במסכנות תאכל בה לחם לא תחסר כל בה." (דברים, פרק ח')
חג השבועות, נקרא גם יום הביכורים. ביכורים הם שבעה מיני גידולים: חיטה, שעורה, גפן, תאנה, רימון, זית ותמר בהם השתבחה ארץ ישראל עוד בתקופת המקרא. מיני הגידולים אשר הבשילו ראשונים הובאו על ידי בני ישראל כקורבן מנחה בבית המקדש.
האם אותם ביכורים, שבתקופת המקרא היוו חלק בלתי נפרד מהתפריט השבועי וסיפקו את צרכיהם התזונתיים של בני ישראל, יכולים עתה להשתלב בתפריט שלנו ולתת מענה לצרכינו?
בהחלט כן, הם מכילים סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים רבים ומגוונים וחלקם גם נוגדי חמצון.
מומלץ לצרוך מהם לפי קשת המזון הירוקה, בכל ארוחה.
לתזונה לפי קשת המזון בשבועות יש ערך סביבתי
תזונה לפי קשת המזון, המבוססת ברובה הגדול על מזונות מהצומח, הינה תזונה בת קיימא כיוון שהיא מאופיינת בהשפעה שלילית נמוכה יחסית על הסביבה. על מנת לייצר מזונות שמקורם בחי בדרך כלל יש צורך במשאבים רבים - מים, אדמה, דלק ואמצעים נוספים המשמשים להזנת בעלי החיים מהם מפיקים את המזונות. מזונות צמחיים, בניגוד לכך, צורכים בדרך כלל פחות משאבים.
ניתן להעריך זאת באמצעות חישובי פליטת גזי חממה וניצול משאבים כגון מים ואדמה לגידול.
כך לדוגמה גידול קטניות, המהוות תחליף למזונות עשירים בחלבון, דורש אדמה, אנרגיה ומים בצורה פחותה באופן משמעותי יחסית לגידול מקורות לחלבון מהחי כגון בקר. מזונות ממקור צמחי, שמקורם במערכות מזון מקיימות כמו מערכות אקולוגיות, מייצרים מזון עם פחות מזהמים, מגינים על המגוון הביולוגי, תורמים לחלוקה הוגנת יותר של אדמות ומייצרים מקומות עבודה, תוך כבוד ושיפור הידע של ייצור מסורתי, הגנה על הסביבה בה אנו חיים ועל כל שרשרת המזון החיונית לבריאותנו. כמו כן, מזונות ממקור צמחי משפיעים על האופן שבו בוחרים, מייצרים, מעבדים ומשנעים את המזון לצרכנים.
תזונה בריאה בשבועות ובכל עת היא תזונה המבוססת על מגוון מוצרי מזון טבעיים או כאלה שעברו עיבוד מינימאלי. מזונות אלה הם בעיקר מהצומח - למשל ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים ושמן זית בשילוב כמויות קטנות יותר של מזון מהחי כמו מוצרי חלב דלי שומן וללא תוספת סוכר.
- אם אתם בוחרים לצרוך מוצרי חלב, ודאו שאלה מוצרים ללא המתקה ובעלי תכולה נמוכה של נתרן ושומן רווי. עדיף לצרוך את אלה המסומנים בירוק.
- אם אתם בוחרים בתחליפים למוצרי חלב - כגון מוצרי סויה – וודאו גם לגביהם שהם אינם ממותקים ובעלי תכולה נמוכה של נתרן ושומן רווי. גם במקרה זה עדיף לצרוך את אלה המסומנים בירוק.
- ומעל לכל: זכרו שחג השבועות הוא חג האסיף ואפשר לחגוג אותו עם תוצרת האדמה - ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות. את כל אלה מומלץ לשלב בצריכה היומית שלנו בכל ארוחה.