להפסיק לשתות שתייה מתוקה ולעבור לשתות מים זוהי משימה לא פשוטה, למעשה זה תהליך של גמילה. למה כדאי לי בכלל כל המאמץ הזה? ואולי זה חשוב אבל לא לי, אולי יש חלופות לצורך ולהרגל לשתות מתוק? וגם האם יש המלצות לאופן בו אפשר לבצע את השינוי?
שאלות ותשובות על נזקי השתייה המתוקה ועל כמה באמת סוכר יש בשתייה המתוקה
- אם אינני סובל מסוכרת, האם שתייה מתוקה עלולה לגרום לי לנזק?
בהחלט. שתיית משקאות מתוקים עלולה לגרום לנזקים בריאותיים רבים, ביניהם עששת השיניים, עודף משקל, השמנת יתר, כבד שומני, מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסוגי סרטן מסויימים. - אבי סובל מסוכרת ולאחרונה עבר כריתת רגל. הרופאים הסבירו שזה נגרם מהסוכרת. האם יש קשר בין הדברים?
אכן. למרבה הצער, 80% מכריתות הגפיים בישראל מתרחשות כתוצאה מסיבוכי סוכרת. - כמה סוכר נכנס לגופנו כאשר אנו שותים פחית של שתייה מתוקה (330 מ"ל)?
- כל 100 מ"ל שתייה מתוקה מכילים כ-2.42 כפיות סוכר ולפיכך פחית אחת מכילה 8 כפיות סוכר.
- בכוס שתייה מתוקה יש כ-5 כפיות סוכר.
- בבקבוק אישי המכיל חצי ליטר של שתייה מתוקה יש 12 כפיות סוכר.
- בקבוק המכיל 1.5 ליטר יש יותר מ-30 כפיות סוכר!
- אני נוהגת לתת לילדים שלי מיצים 100% טבעיים ללא תוספת סוכר וכך הילדים שלי גם שותים וגם נהנים מוויטמינים כמו שהם אוכלים פרי. האם זה מומלץ?
זה לא מדויק. שתיית מיצים, תרכיזי מיץ טבעי כגון תרכיז תפוחים טבעי ואפילו מיצים סחוטים מ-100% פירות טבעיים – גורמים לזינוק ברמות הסוכר בדם באופן מהיר ומשמעותי, בדומה לשתיית משקה עם סוכר. לכן גם מיצים אלה אינם מומלצים. פרי טרי מומלץ לאכול ולא לשתות. - אני שותה שתייה מתוקה כי חשוב לשתות הרבה נוזלים והסוכר נותן לי אנרגיה. למה זה לא טוב?
שתייה מתוקה היא אכן נוזל החשוב למשק המים בגוף אך זו שתייה ללא שום ערך קלורי ולכן אינה מחליפה תזונה. הסוכר והטעם המתוק הם ממכרים ולכן זה יעלה את הצורך במתוק מכל הסוגים. בשתייה מתוקה נכנסת כמות סוכר גדולה המעלה את רמות הסוכר בבת אחת ואח״כ יורדת במהירות.
תשובות לשאלות בנושא פתרונות והרגלים
- אני שותה במהלך השבוע מים אבל בסוף השבוע אני שותה שתייה מתוקה, האם זה נורא כל כך?
כיון שהנזקים הבריאותיים משתייה מתוקה מצטברים לאורך זמן, יתכן ואולי לא נבחין בהם באופן מידי, אך בטווח הארוך גם אנשים ששותים רק בסוף שבוע שתייה מתוקה מעלים את הסיכון לחלות בסוכרת, עששת, מחלות לב וכלי דם וסרטן. גם אם אתה שותה רק כוס אחת או שתיים בסעודה, במשך הסוף שבוע נכנסים לגופך כ-24 כפיות סוכר רק משתייה בפרק זמן קצר. - אז אולי הפתרון הוא משקאות דיאט, הרי הם בלי סוכר. אפשר לשתות מהם ללא חשש? ואולי גם יסייעו לי לשמור על משקל תקין?
בשנים האחרונות התבסס המחקר המדעי בנושא צריכת תחליפי סוכר והנזקים הבריאותיים הנלווים לה. מחקרים מצאו קשר בין צריכת תחליפי סוכר לעליה בסיכון לתחלואה בסוכרת, השמנה, מחלות לב וכלי דם ועליה בתמותה כוללת. מחקרים נוספים הראו כי חלק מתחליפי הסוכר משפיעים לרעה על החיידקים ה-"טובים" אשר נמצאים במעי ובכך גורמים לנזק בריאותי.
ועוד דבר: בעבר חשבנו ששתייה ממותקת בתחליפי סוכר (משקאות ה-"דיאט" למיניהם) מסייעת להפחית משקל, אך כיום מומחי תזונה סבורים כי צריכת תחליפי סוכר יוצרת הרגל לטעם מתוק, דבר אשר גורם בפועל להגברת צריכת סוכרים נוספים והשלמה קלורית בלתי רצויה.
להרחבה: משקאות דיאט - תחליף לסוכר אבל לא לבריאות - ומה עם הילדים? הם רוצים משהו מתוק וזה מרגיע אותם!
בדיוק כמו כולם, הנזקים לצערנו לא פוסחים עליהם ושתיית משקאות מתוקים עלולה לגרום לנזקים בריאותיים רבים, ביניהם עששת השיניים, חוסר ריכוז, עודף משקל ועוד. כמו כן, שתייה מתוקה לעתים קרובות תבוא על חשבון כמות האוכל בארוחה, כך שהילדים ישתו יותר ויאכלו פחות מזון בריא. ההרגעה עם קבלת "משהו מתוק" מתחלפת לעיתים בעוררות יתר. ההרגלים שרוכשים בילדות משפיעים גם על העתיד ויהיה קשה יותר להתרגל לשתות מים. הגישו לתינוקות ולילדים רק מים. ומומלץ לתת לילדכם דוגמא אישית טובה שתשפיע על כל המשפחה. - האם מים מהברז בטוחים?
בהחלט, בישראל המים עוברים תהליכי בקרה לאיכות המים.
להרחבה: מי ברז - שקוף שזה בריא
שאלות ותשובות על המלצות כיצד להפסיק לשתות משקאות ממותקים
- האם ישנה עצה מעשית לאופן בו ניתן להפסיק לשתות שתייה ממותקת? קשה להפסיק בבת אחת עם ההרגל הזה.
אכן זה קשה אך למי שהתרגל לשתות שתייה מתוקה כדאי לנסות להפחית בהדרגה את כמות המשקאות שאתם קונים לביתכם (כולל שתייה מתוקה, דיאט, תרכיזים טבעיים ומים בטעמים) ולהפחית בהדרגה את כוסות השתייה המתוקה הנצרכות או למהול את המשקה המתוק במים עד שלבסוף תתרגלו לשתות מים בלבד.
עצה נוספת: לא להכניס בכלל משקאות ממותקים הביתה ולדאוג שבכל מקום שאפשר המשקאות המתוקים לא יהיו זמינים. - מה כן ניתן לשתות במקום משקאות ממותקים?
כמובן מים. להתארגן עם בקבוק רב פעמי ולמלא במים צוננים, לדאוג שיהיו מים זמינים כל הזמן ולשתות לאורך כל היום ולא להגיע למצב שמאוד צמאים ניתן להוסיף עלי נענע, עלי לימונית וכד'. - ואם מי הברז לא טעימים לי?
טעם מי הברז שונה ממקום למקום והחך מתרגל לשינויים בטעם עם הזמן.
החלפת משקאות מתוקים במי ברז תורמת לא רק לבריאות אלא לחיסכון בהוצאות ולצמצום הפגיעה בסביבה. ניתן גם לשים את המים בכלי רב פעמי במקרר וכאשר המים קרים הם טעימים יותר. - בסופי שבוע וכשאנו מארחים, האורחים מצפים לפינוק ושיראו שהשקענו בהם. מה עושים?
בדיוק להיפך. מסתבר שרבים מאוד מהאורחים לא רוצים פיתויים מיותרים אלא שיגישו להם מים. בסקר האחרון שנערך עבור משרד הבריאות על ידי לשכת הפרסום הממשלתית נמצא כי 70% רוצים שיגישו להם שתייה בריאה. הגשה יפה ומכובדת לא חייבת להיות עם שתייה מתוקה וניתן לשדרג את קנקן המים ולהוסיף להם פלחי לימון, פרוסות תפוז, עלי נענע, עלי לימונית ואפילו מלפפונים, וכן ניתן לשתות סודה.