home icon work icon education icon city icon

אפשריבריא להניק – רפואה מונעת לכל החיים

מחקרים מדעיים מוכיחים שהנקה וחלב אם מפחיתים את הסיכון לתחלואה אצל הילדים ואצל האמהות ואף את הסיכון למוות בעריסה ותורמים לבריאות הסביבה של כולנו.

מחקרים מדעיים מוכיחים שהנקה וחלב אם מפחיתים את הסיכון לתחלואה אצל הילדים ואצל האמהות ואף את הסיכון למוות בעריסה. בנוסף, ההנקה תורמת לבריאות הסביבה של כולנו.

הנקה היא הבסיס לרפואה מונעת ובריאות הציבור:

  • היא מונעת מחלות חריפות וכרוניות אצל תינוקות כבר מרגע הלידה ולאורך החיים
  • היא מונעת מחלות כרוניות אצל אמהות מיניקות

ההשקעה בהנקה בתחילת החיים משתלמת לכל החיים.

כדאי לכל אמא, מיד אחרי הלידה, להאכיל את התינוק או התינוקת שלה בחלב-אם בלבד עד בערך גיל חצי שנה. לאחר מכן כדאי להמשיך להניק עד גיל שנתיים (או כל עוד מתאים לאם ולתינוק או לתינוקת) ולהוסיף בהדרגה אוכל בהתאם לגיל.

הנקה – רפואה מונעת מלידה

הנקה יכולה למנוע מחלות קשות אצל תינוקות כמו מחלות זיהומיות ומוות בעריסה. אבל הנקה מונעת גם את אחת הבעיות השכיחות אצל ילדים בתקופה זו: השמנת יתר. ילד או ילדה אחת מכל 5 ילדים בכתות א' ואחד או אחת מכל 3 ילדים בכתות ז' בישראל - הם במשקל יתר. לתינוקות יונקים יש סיכון נמוך יותר (כ-27% פחות) לפתח עודף משקל או השמנה בהמשך חייהם.

הנקה גם קשורה בהפחתת הסיכון להתפתחות של סוכרת מסוג 2 במהלך החיים. ומכיוון שישראל היא בין המדינות השיאניות בשכיחות המחלה הזו, כל מהלך להפחתת הסיכון הוא חשוב.

אצל פגים, תזונה של חלב אם בלבד מפחיתה משמעותית את הסיכון לדלקת נמקית של המעי (NEC) - זהו מצב נפוץ יחסית בפגים, שמסכן את חייהם.

בישראל הנקה אופטימלית הייתה יכולה לחסוך לתינוקות עד גיל 5 חודשים 13% ממקרי השלשולים ו-27.5% ממקרי דלקת הריאות.

מחקרים מראים גם שתינוקות יונקים מתפתחים טוב יותר מתינוקות שאינם יונקים, גם בילדות המוקדמת וגם בבגרות.

חלב אם, מיקרוביום ורפואה מונעת

מיקרוביום זה שם לכלל החיידקים שנמצאים בערכת העיכול שלנו. ביסוס המיקרובים במעי בתחילת החיים הוא תהליך מורכב ויש לו השלכות ארוכות טווח על בריאותנו.

יש הבדלים רבים בהרכב המיקרוביום בין תינוקות יונקים ותינוקות שלא יונקים. ההשערה היא שההבדלים האלה אחראיים בחלקם על הפחתת הסיכוי של תינוקות לחלות במחלות קשות וכרוניות במהלך החיים.

חיידקי חלב-אם משפיעים על ההרכב וההתפתחות של המיקרוביום אצל תינוקות, והשפעתם החיובית נמשכת גם לאחר המעבר למזון מוצק. חלב-אם מספק סוגי חיידקים שקשורים בהפחתת אלרגיות, אסתמה והשמנה.

הנקה – רפואה מונעת לאמהות

לנשים מיניקות יש סיכוי נמוך יותר לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלות, לפתח לחץ דם גבוה, התקפי לב, שבץ מוחי וכולסטרול גבוה.
אצל אימהות, הנקה אופטימלית יכולה הייתה למנוע כ-10% ממקרי מחלות סרטן השד, סרטן השחלות וסוכרת מסוג 2. בישראל, 258 ממספר מקרי המוות של אימהות מסרטן השד, סרטן השחלות וסוכרת סוג 2 מיוחס להנקה לא אופטימאלית.

מידע על הנקה ניתן לקרוא באתר משרד הבריאות – הורות והורים.