הנקה אמורה להיות עניין טבעי, שמתרחש מעצמו אבל במקרים רבים מאוד זה אתגר לא פשוט לאימהות וגם לתינוקות. גם הצורך בחזרה מהירה יחסית לעולם העבודה יוצר אתגרים שנשים בדורות הקודמים לא כ"כ נתקלו בהם. כדי שתוכלי להחליט אם להתחיל בהנקה, ואיך ועד מתי להמשיך בה, חשוב להכיר את היתרונות הרבים שהמחקרים מראים להזנת התינוקות בהנקה, יתרונות קודם כל לתינוקות אבל גם לאימהות.
שלבי ההנקה
החלב הראשוני שלאחר הלידה הוא הקולוסטרום, אשר למרות כמותו הקטנה הוא עשיר בחלבונים ובנוגדנים החיוניים לתינוק בראשית חייו. בהמשך ההנקה, מעבר לחיבור הרגשי שייווצר בינך לבין תינוקך, מחקרים רבים הוכיחו כי להנקה יש יתרונות בריאותיים ברורים לך ולתינוק במיוחד במסגרת המלצות התזונה "1000 הימים הראשונים".
יתרונות ההנקה לתינוקות
- לתינוקות יונקים סיכויים נמוכים משמעותית לפתח מחלות זיהומיות בדרכי העיכול (50% פחות) ובדרכי הנשימה (33% פחות).
- לתינוקות יונקים סיכון נמוך יותר ב-36%-50% למוות עריסה.
- הסיכון של תינוקות יונקים לפתח עודף משקל או השמנה נמוך ב-26% בהשוואה לתינוקות שניזונים מתרכובות מזון. הנתון הזה נמצא באופן עקבי במעל 100 מחקרים שנערכו בנושא.
- תינוקות יונקים מקבלים את הנוגדנים מאמם דרך החלב, ומפתחים מערכת חיסונית חזקה יותר.
כדאי לדעת: במחקרים רבים נמצא כי לתינוקות יונקים רמת IQ גבוהה יותר, זאת בשל העובדה שהרכיב הנדרש לבניית המח מבוסס על חומצות שומן, המצויות בחלב אנושי.
יתרונות ההנקה לאימהות
- בקרב נשים מניקות הסיכון ללקות סרטן השד או שחלות, סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם יורד.
- ההנקה מסייעת לכווץ הרחם, שורפת קלוריות ובכך מסייעת לאם מניקה לחזור למשקלה הקודם.
חשוב: הבחירה להניק או להפסיק - שלך בלבד
הנקה היא חלק מהזכות לבריאות של אימהות וילדים, המוכרת כחלק מזכויות האדם לחיים ולכבוד, המוגנות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ובפסיקת בתי המשפט. בהתאם, קיימים חוקים, נהלים ויוזמות לעידוד ההנקה.
בכל זמן ובכל מקום: הנקה חשובה לבריאות האם והתינוק ואחד מיתרונותיה שהיא יכולה להיעשות בכל זמן ומקום. בישראל אין כל איסור המונע הנקה במקום כלשהו, ולפיכך ההנקה מותרת בכל מקום, כולל במרחב הציבורי, היכן ומתי שמתאים לך.
הקמת חדרי הנקה ביחידות ממשלתיות ובמקומות העבודה: תקנון שירות המדינה מחייב הקמת חדר הנקה מונגש בכל יחידה ממשלתית. בנוסף, יוזמת מקום עבודה מעודד הנקה מעודדת את המעסיקים להקצות מקום מיועד המרחב העבודה להנקה או לשאיבת חלב וכך נוצר מצב שבו כולם מרוויחים - גם המעסיקים וגם האימהות המניקות.
לקראת החזרה לעבודה, מומלץ ללמוד איך לאחסן ולהפשיר חלב אם לקראת ההכנסה למוסדות חינוכיים (תינוקייה או פעוטון) ושמירה על חלב שאוב במקום העבודה.
לקבלת הדרכה נוספת תמיד ניתן לפנות לתחנת "טיפת חלב" הקרובה למקום מגורכם.
למידע נוסף בנושא הנקה של הוועדה לקידום הנקה, באתר במשרד הבריאות
- עצות להנקה מוצלחת
- אתגרים אפשריים בהנקה
- שאיבת חלב אם, אחסון ושימוש בחלב שאוב
- חשיבות הההנקה
- האכלת התינוק בשנה הראשונה
- הנקה וחזרה לעבודה
לקריאה נוספת
מידע ומחקרים על הנקה באתר ארגון הבריאות העולמי (WHO)
מסמך עמדה משותף על חשיבות ההנקה מטעם עמותת עתיד – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ומשרד הבריאות.