home icon work icon education icon city icon

ביטחון תזונתי: התפקיד המשמעותי של התזונה בהתמודדות עם הקורונה

לא רק מסיכה ואלכוג'ל: תזונה בריאה מגנה גם מפני סיבוכי הקורונה, ולכן הנגישות של כולנו למזונות בריאים חשובה עכשיו במיוחד

בתקופות של משבר, ובמיוחד במציאות בה אנו חיים מאז התפרצות נגיף הקורונה, עולה הסיכון לאי בטחון תזונתי. זאת מכיוון שהבידוד וההסגר משנים את סדרי החיים והרגלי האכילה, מונעים נגישות לסופר ואף מגדילים את האבטלה ובכך משפיעים על היכולת הכלכלית לרכוש מזון בריא ומגוון באיכות ובכמות מספקת.
כיוון שלתזונה השפעה על הבריאות, ובתקופת נגיף קורונה הבריאות והחוסן הגופני חשובים ביותר, עלינו לדאוג לאכילה בריאה ומיטבית ולהקפיד ככל שניתן על העקרונות של התזונה הבריאה.

חשוב לדעת

במחקרים רבים נמצא כי השמנת יתר, חסרים תזונתיים (בעיקר בויטמינים ומינרליים) וסוכרת פוגעים ביכולת הגוף להתמודד עם מחלות, כולל הקורונה ואף קשורים בסיבוכי המחלה וסיכוני התמותה ממנה.

מהו ביטחון תזונתי?

אם בעבר השיח על רעב או תזונה נאותה הצטמצם למדידה של כמות המזון או הקלוריות היומית הזמינה לאדם או למשק בית, כיום, כשההשפעה של תזונה בריאה על היבטים רבים ומגוונים של הבריאות, ממצב נפשי והיכולות הקוגניטיביות, ועד למניעה ואף הטבה בשורה ארוכה של מחלות כרוניות ותחלואה קשה יותר, ההגדרה הבסיסית משתנה. ההגדרה החדשה של ביטחון תזונתי במשרד הבריאות היא "היכולת להשיג באופן שוטף ומתמשך את המזונות הכלולים בהנחיות התזונה הלאומיות". ההגדרה הזו אינה רק רחבה יותר, אלא בעיקר מוכוונת הרבה יותר לראייה הכוללת של בריאות.

במילים אחרות – גם אנשים שצריכת הקלוריות היומית שלהם גבוהה מהמומלץ, וסובלים מעודף משקל משמעותי, יכולים להימצא במצב של חוסר ביטחון תזונתי אם הקלוריות הללו מגיעות ממוצרים עתירי שומן, סוכר ונתרן, מוצרי מזון אולטרה-מעובדים ותזונתם הכוללת לא מספקת להם את הוויטמינים, המינרלים ושאר רכיבי המזון הדרושים להתפתחות והתנהלות בריאה של הגוף.

תזונה בריאה מבוססת על ההנחיות התזונתיות הלאומיות

  • מגוון מזונות מהצומח (ירקות, פירות, קטניות ודגנים) עם העדפה לטריים ועונתיים.
  • גיוון לאורך היום בשמן זית, קטניות, אגוזים, שקדים וזרעים, טחינה, מוצרי חלב או תחליפיו. ללא תוספות.
  • שילוב לאורך השבוע של עוף ודגים.
  • תיבול – לא באבקות מוכנות, אלא מלח ותבלינים במידה ועדיפות לעלים טריים.
  • הפחתה ואם ניתן הימנעות מצריכת אלכוהול.
  • העדפת בישול ביתי על פני הזמנת מזון מוכן, ואכילה משותפת של בני הבית כחלק משגרה (במקום אכילה מול מסכים).
  • הימנעות ממזון אולטרה-מעובד, מוכן וארוז מראש.
  • שתית מים ולא שתיה מתוקה.

עצות להבטחת הביטחון התזונתי שלי, של ילדי ושל השכנים והקהילה

תקופת התפשטות נגיף קורונה פגעה ברבים מאיתנו. אם בעקבות ירידה בהכנסות וביכולות קניית מזון מספק ומזין, ואם בעקבות עליה באכילת לא מאוזנת ומוגזמת, בעקבות הסגרים, הבידודים, הפגיעה בשגרת החיים והיעדר המסגרות.
המקום בו כמובן חשוב להתחיל הוא בקניית מזון ובבחירה באפשרויות הבריאות יותר שעל המדף. כן, דווקא עכשיו, שכשרבים נמצאים כל היום בבית, שהפך גם למקום העבודה או הלימודים חשוב לזכור שכשבבית יש מזונות בריאים – אנו בוחרים בהם. ולהפך. תוכלו להיעזר ברשימת הקניות שתכוון אתכם להצלחה בבחירה בריאה.

אם המסגרות של הילדים, בעיקר הגנים ובבתי הספר חזרו ללימודים ולפעילויות שגרה, חשוב לבדוק ולוודא שגם בתקופה הזו נשמרים ההרגלים וההנחיות של אכילה בריאה במוסדות החינוך, כולל במסיבות. גם כעת חשוב להימנע מקנייה של מוצרי מזון מזיק, ובראשם חטיפים וממתקים לאירועים, ולחזור ולחגוג ימי הולדת בריאים.

אם אתם מתנדבים או מארגנים חלוקת מזון לנזקקים, חשוב לשים לב לכך שהמזונות המחולקים יהיו בריאים ומזינים, או לכל הפחות שסלי החלוקה לא יכללו מוצרים המסומנים בסמלים האדומים. תוכלו להיעזר גם בתכנים המופיעים במכתב הפונה לעמותות להתייחסות להרכב המזון.

לקריאה נוספת

שאלות ותשובות בנושא תזונה בתקופת קורונה באתר משרד הבריאות
הנחיות להורים לשמירה על אכילה בריאה בתקופת קורונה באתר משרד הבריאות
לקריאת ההנחיות התזונתיות הלאומיות
בטחון תזונתי ונגיף קורונה – אתר משרד הבריאות