home icon work icon education icon city icon

איך לשמור על הפסקת עישון במצבי לחץ ומשבר

חוששים לחזור לעשן? יש דרכים להימנע מעישון ולהתתמודד עם המצב

הימים קשים ומעוררים אצל כולנו רגשות ודאגות בעוצמות שונות. אנשים המתמודדים עם התמכרויות שונות מנהלים קרב נוסף והנגמלים מעישון עלולים לחזור לעשן. לכן, ראשית נחוצה חמלה עצמית ולא האשמה. כולנו מרגישים מתח ולחץ, אי ודאות ודאגה לעתיד – תגובה נורמלית למצב לא נורמלי.

חזרה לעישון עלולה לקרות לנגמלים שהפסיקו לעשן לפני זמן רב וגם לנגמלים שזה עתה נגמלו ועדיין לא ביססו את הזהות החדשה של "הלא מעשן". מצבי לחץ ומתח מפעילים מנגנוני הגנה אוטומטיים. לסיגריות יש השפעה פיזיולוגית על המוח. עלי הטבק מכילים ניקוטין שהינו סם ממכר והמעשנים מפתחים תלות בחומר הגורם להפרשת דופמין ואדרנלין.

לכן, במצבי לחץ המעשן לשעבר עלול לחוש שהוא צריך להציל את עצמו מתחושת הלחץ ומכל המחשבות הרעות והשגויות שעולות. הפעולה האוטומטית עלולה להיות הדלקת סיגריה, מכיוון שהיא טבועה בזיכרון כפעולה מרגיעה. יחד עם זאת הנגמל שוכח שהוא כבר גמול ולא תלוי בניקוטין ויכול בהחלט לחיות בלעדיו בצורה מעולה.

איך נבחר באופן מודע ולא נפעל באופן אוטומטי?

  1. להרחיק מהישג יד סיגריות, להרחיק את הפיתוי.
  2. לזהות מצב "עכבר": עייפות, בדידות, כעס, רעב. כאשר אנחנו במצב כזה, אנחנו לא חושבים בבהירות וחשופים יותר למעידות או למחשבות שגויות.
  3. להיזכר מה הדברים שעזרו לכם בעבר. כל אחד מאתנו התמודד עם דבר אחד או שניים בחייו. הזכירו לעצמכם מה עזר לכם: כוח רצון, נחישות, רצון להצליח, רצון לא לוותר או לא להפסיד ותחושת מסוגלות גבוהה יותר. כל אלו יסייעו בהפחתת הסיכון לחזור לעשן.
  4. למצוא מוקד שליטה פנימי, בשליטתי - הבחירות שמיטיבות איתי.

כיצד הימנעות מעישון תסייע לנו?

  • שגרה: שגרה יומית תשמור עליכם. ניתן לקבוע מראש רשימת דברים שעושים במהלך היום ולהכין רשימה של דברים שאוהבים לעשות כשקשה, למשל לשמוע במשך 5 דקות שיר אהוב, לצייר או לרקוד.
  • עשייה: להתמקד בעשייה כדי להסיח את הדעת - מה אפשר לעשות חוץ מלעשן.
  • נשימה: שאיפה ונשיפות, כאילו עם סיגריה אך בלי סיגריה. אפשר עם קש, אפשר לדמיין שמנפחים בלון עם דגש על נשיפות ארוכות יותר מהשאיפות. הנשימה לבטן מרגיעה מאוד: שואפים עמוק ומנפחים את הבטן, ואז נושפים ומרוקנים את הבטן.
  • תנועה: תזוזה עם הגוף לשחרר מתח או תסכול. התזוזה מפעילה את כל המערכות של הגוף ומשחררת אותו.
  • מנטרה: משפט, מילה או תמונה מעודדת לעצמנו, כמו "אני יכול", "זה קטן עליי". לדמיין איך אני רוצה לראות את עצמי, תמונת ניצחון.

ודבר אחרון: אתם לא צריכים להתמודד עם זה לבד. אם הפסקתם לעשן ואתם חוששים לחזור להרגל הישן, או אם מעדתם ואתם מבינים שזה הזמן לחזור למוטב, אנחנו כאן בשבילכם. צוות המוקד לגמילה מעישון במשרד הבריאות זמין עבורכם בימי א' - ה' בשעות 08:00 עד 20:00 בטלפון 6800*.

התקשרו עכשיו וקבעו שיחה מעוררת מוטיבציה עם יועץ מומחה לנושא (מענה תרופתי מסובסד, תןכנית הגמילה ללא עלות). זו אחת השיחות המשתלמות שתעשו בחייכם.
ביחד ננצח... גם את הסיגריה.