מדינת ישראל הצטרפה לראשונה לארגון הבינלאומי Active Healthy Kids Global Alliance (AHKGA), כחלק מהמאמצים לקדם פעילות גופנית ותנועה בקרב ילדים ובני נוער ברמה הלאומית והבינלאומית ולהכין למדינת ישראל גיליון ציונים על מצב הפעילות הגופנית בקרב ילדים ונוער בישראל לקבלת תשתית מדדים ומנוף להמלצות חדשות בנושא מדיניות לקידום פעילות גופנית בישראל.
ההשתתפות במתודולוגיה הבינלאומית כוללת מיפוי מקורות מידע ובחינת מאגרי נתונים, איסוף וניתוח הנתונים והכנת גיליון ציונים העוסק במצב הפעילות הגופנית באוכלוסייה. גיליון הנתונים מספק הערכה לאומית על מצב הפעילות הגופנית בקרב ילדים ונוער באמצעות מדידת ציוניהם של עשרה מדדים (אינדיקטורים) בינלאומיים הקשורים לפעילות גופנית ומתן המלצות.
הכנת גיליון הציונים הישראלי, כללה מיפוי מקורות מידע ובחינת מאגרי נתונים, איסוף וניתוח הנתונים, קביעת הציונים וגיבוש המלצות לאנשי מקצוע ולקובעי מדיניות. התהליך ויצירת התוצרים נערכו בשיתוף פורום מומחים רחב היקף אשר הוקם במיוחד למטרה זו וכלל נציגי ממשל, רפואה, אקדמיה ומגזר שלישי (רשימת חברי הפורום מופיעה בגב הגיליון). במסגרת הפורום, נקבע כי גיליון הציונים המורחב בישראל יתייחס לילדים מהגיל הרך ועד גיל 18 וכן יוקדש פרק המתייחס לילדים עם צרכים מיוחדים.
מהו ארגון ה-Active Healthy Kids Global Alliance?
הארגון כולל כ-57 מדינות ברחבי העולם, אשר שותפות לבניית בסיס מידע השוואתי, רב לאומי, בנושא פעילות גופנית בקרב ילדים ובני נוער (Global Matrix 4.0). מטרת הארגון הינה לסייע למדינות לפעול לקידום מדיניות, תוכניות והתערבויות לשיפור מדדי פעילות גופנית לטובת בריאותם ושלמותם של ילדים ובני נוער.
מהו הציון שקיבלה מדינת ישראל?
ילדים ישראלים נמצאו יושבניים במיוחד ועל כן קיבלו את הציון D- (בסקלה שבין A-F) במדד הפעילות הגופנית הכללית. רוב הילדים ובני הנוער בישראל אינם מבצעים פעילות גופנית בהתאם להמלצות הבינלאומיות, הקובעות כי על ילדים בגילאי בית הספר להיות פעילים לפחות 60 דקות מצטברות בכל יום, בדגש על פעילות אירובית נמרצת, כ-32% דיווחו על ביצוע פעילות גופנית מתונה עד נמרצת לפחות 60 דקות במשך 4 ימים בשבוע או יותר ורק כ-9% דיווחו על פעילות יום יומית. במהלך הקורונה המצב החמיר ורק כ-3% דיווחו על פעילות גופנית יום יומית של 60 דקות.
גיליון הציונים של ילדים ונוער בישראל
גיליון הציונים שמטרתו להוות בסיס נתונים ומידע לפעולות מסיביות בתחומי מדיניות, חינוך וקידום שותפויות, חושף כי על אף שקיימת עשיה ואף משאבים בתחום הפעילות הגופנית בקרב ילדים ונוער היא איננה ממוקדת ועקבית באופן מספק ועל כן נדרשת קפיצת מדרגה משמעותית.
ציון D- ניתן גם במדידת פעילות גופנית במסגרת המשפחתית. רק כרבע מההורים בישראל עומדים בהמלצות הבינלאומיות לפעילות גופנית למבוגרים (פעילות גופנית מתונה במשך לפחות 150-300 דקות בשבוע, או לפחות 75-150 דקות של פעילות גופנית נמרצת) ורק כרבע מהילדים ובני הנוער, דיווחו כי הם מבצעים פעילות גופנית עם הוריהם ו/או יוצאים לטיולים עם הוריהם בכל יום או במרבית ימי השבוע.
ומה בכל זאת מצליחה ישראל לעשות למען קידום הפעילות הגופנית?
ניכר שישראל מצליחה יותר ביצירת הזדמנויות לפעילות גופנית במסגרות החינוך ועל כן קיבלה את הציון C+. מרבית בתי הספר בישראל מציעים לתלמידיהם שעתיים שבועיות של חינוך גופני בכיתות א-י"ב המועברות על ידי מורים מקצועיים וגישה קבועה למתקנים וציוד. עם זאת, אולמות ספורט קיימים רק ב-50% ממוסדות החינוך הממלכתיים. רק 30% ממוסדות החינוך מוכרים כבתי ספר מקדמי בריאות המדגישים את חשיבות אורחות החיים הבריאות והפעילות הגופנית, בבית, בבית הספר ובקהילה.
כיצד נוכל לשפר את המצב?
מאמצי קידום בריאות משמעותיים נדרשים על מנת להתמודד עם הירידה ברמות הפעילות הגופנית הקשורות בין השאר לאורח החיים המודרני, הגדלת זמן המסך, התנהגות יושבנית וזמינותם של מזונות מזיקים. אלו חשובים במיוחד, בעיקר בקרב אוכלוסיות שאינן פעילות או ללא גישה לתוכניות קיימות. פורום המומחים הישראלי שהוקם במיוחד למטרה זו, כלל נציגי ממשל, רפואה, אקדמיה ומגזר שלישי, יצר מערך רחב ומקיף של אסטרטגיות לפעולה והמלצות ליישום. בין המלצות אלו ניתן למנות (ההמלצות במלואם מופיעות בגיליון הציונים של ילדי ישראל לשנת 2022):
- מדיניות: קביעת יעדים לאומיים ומדיניים לקידום פעילות גופנית בקרב ילדים ונוער. ניטור, הערכה.
- מערכת הבריאות: שילוב המלצה של רופאי ילדים ומשפחה להשתתפות בפעילות גופנית, ניטור ילדים שאינה פעילים, קידום פעילות גופנית משפחתית.
- במסגרות החינוך: שילוב תוכניות התערבות לקידום משחק פעיל מגילאי גן, הוספת יחידות פ"ג (במסגרת שיעורים אחרים שאינם שיעורי חנ״ג) בבתי הספר.
- בסביבה הבנויה: מדיניות בניית אולמות ספורט בבתי ספר חדשים והשלמתם בבתי ספר קיימים, עידוד הנגשת ברכות שחיה. קידום תשתיות להליכה ותחבורה פעילה ברשויות המקומיות.
- העלאת המודעות: הפצת ידע, קמפיינים, המלצות ממוקדות להורים באמצעות מערכי שירותי בריאות לתלמיד.
מהו יום פעיל ובריא בחיי ילד?
להעלות דופק
עבור גילאי 5-18 לפחות 60 דקות מצטברות של פעילות גופנית מתונה-נמרצת בממוצע ביום.
עבור הגיל הרך לפחות 180 מצטברות של משחק פעיל ופעילות גופנית מותאמת גיל.
לישון
שעות שינה סדירות:
9-11 שעות שינה בלילה לגילאי 5-13
8-10 שעות שינה בלילה לגילאי 14-17
לזוז
פעילות גופנית ותנועה לאורך היום כדוגמת הליכה לבית הספר, שילוב תנועה בזמן הלמידה, הליכה עם הכלב.
לשבת
צמצום התנהגות יושבנית בשעות הפנאי, לא יותר משעתיים ביום של צפייה במסכים.
לאכול בריא
שתיית מים ואכילה של ארוחות בריאות לאורך היום בהתאם להמלצות קשת המזון.
מהן ההמלצות לפי גיל?
ההמלצות הבינלאומיות לפעילות גופנית ביום לפי גיל
בגיל הרך
מומלץ לבצע לפחות 180 דקות מצטברות ביום של משחק פעיל ופעילות גופנית מותאמת גיל.
ילדי בית הספר היסודי (גילאי 6-12)
מומלץ לבצע לפחות 60 דקות מצטברות של פעילות גופנית אירובית מתונה עד נמרצת בכל יום. כחלק מהאימון יש לשלב לפחות 3 פעמים בשבוע פעילות גופנית לחיזוק השרירים והשלד.
בני נוער (גילאי 13-18)
מומלץ לבצע לפחות 60 דקות מצטברות של פעילות גופנית אירובית מתונה עד נמרצת בכל יום. כחלק מהאימון יש לשלב לפחות 3 פעמים בשבוע פעילות גופנית לחיזוק השרירים והשלד.
פעילות גופנית נמרצת היא פעילות הגורמת לקצב לב מואץ ונשימות חזקות באופן המקשה להשלים משפט שלם, ללא צורך בעצירות לנשימה.
בעולם כולו כמו גם בישראל, נדרשים צעדים דרמטיים לשיפור רמת הפעילות הגופנית בקרב ילדים ונוער. גם פרופסור מארק טרמבליי, נשיא ארגון ה- AHKGA קובע כי "ללא מאמץ משמעותי לכוונון מחודש של אורח החיים המודרני של ילדים ובני נוער, אנחנו מסתכנים בפגיעה דרמטית בבריאות ובשלומות (well being) העתידית של ילדנו".
חוברת גיליון הציונים כוללת הנחיות בינלאומיות לילדים פעילים ובריאים. זהו סיכום המלצות של ארגוני הבריאות המובילים בעולם, איגודי בריאות הילדים ובריאות הציבור בישראל.
גיליון הציונים להורדה מהווה כלי לקובעי מדיניות ואנשי מקצוע.
לקריאה נוספת
האתר רשמי של Active Healthy Kids
Global Matrix 4.0 Physical Activity Report Card Grades for Children and Adolescents: Results and Analyses From 57 Countries
Israel Physical Activity Report Card for Children and Adolescents 2022